Comisia de buget, finante si banci a Camerei Deputatilor a avizat favorabil ieri, cu 13 voturi pentru si unul impotriva, proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei 33/2006 care vizeaza finalizarea procesului de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR).

"Este un proiect de lege foarte important. Este cea mai mare privatizare a statului roman in ultimii 16 ani si va deschide o competitie mult mai puternica in cadrul sistemului bancar", a declarat citat de Rompres, presedintele comisiei, Mihai Tanasescu.

Prezent la dezbateri, ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, a precizat ca actul normativ urmareste sa finalizeze procesul de privatizare a BCR, inceput cu mai multi ani in urma, si ca vizeaza aprobarea unor derogari de la legile in vigoare in ceea ce priveste absorbtia Bancorex de catre BCR.

Cele mai importante prevederi se refera la limitarea in timp si valorica a nivelului despagubirilor, in cazul litigiilor Bancorex, pana la 31 decembrie 2013 si, respectiv, pana la maximum jumatate din valoarea pretului de vanzare a actiunilor in cadrul contractului de privatizare. Aceste prevederi au fost introduse la solicitarea Consiliului Concurentei, in acord cu Comisia Europeana.

O alta prevedere vizeaza faptul ca AVAS renunta sa se intoarca in instanta impotriva BCR vizavi de anumite pagube. "In acest caz, tehnic, suma ar trebui pusa la loc in patrimoniul BCR. Nu se renunta la un avantaj, ci la evitarea unei proceduri juridice si birocratice", a explicat Vladescu.

Ministrul finantelor a declarat ca privatizarea BCR nu introduce nici un fel de obligatie suplimentara pentru statul roman, care si-a asumat la momentul absorbtiei Bancorex obligatia de a mentine BCR "nealterata" de aceasta absorbtie pentru o perioada nelimitata de timp si pentru sume nelimitate.

"In acest moment, s-a limitat perioada de timp la circa sapte ani, pana la 31 decembrie 2013, iar suma totala a despagubirii s-a limitat la jumatate din valoarea contractului", a spus Vladescu, care a adaugat ca suma acoperita pana acum este de 900 milioane dolari, cu titluri de stat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri