Astra Asigurari a inregistrat pe 7 septembrie, la Curtea de Apel Bucuresti, o cerere pentru anularea deciziei prin care Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a retras autorizatia de functionare a societatii si a declansat procedura de faliment, noteaza 1asig.ro. O zi mai tarziu, ASF a depus, de asemenea, la Tribunalul Bucuresti cererea pentru deschiderea procedurii de faliment a Astra Asigurari

Mai exact, este vorba de decizia ASF numarul 2.034 din 27 august 2015 privind inchiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala, stabilirea starii de insolventa, declansarea procedurii de faliment si retragerea autorizatiei de functionare a Astra Asigurari.

In acest dosar, ASF are calitatea de parat, iar Astra Asigurari si actionarii acesteia, controlati de Dan Adamescu, The Nova Group Investments Romania SA si Epsilon Estate Provider SRL, sunt reclamanti. Nu a fost stabilit inca primul termen din proces, potrivit 1asig.ro.

De asemenea, ASF a depus la Tribunalul Bucuresti cererea pentru deschiderea procedurii de faliment a Astra Asigurari, careia ASF i-a retras autorizatia de functionare la finele lunii august, dupa ce planul de redresare financiara a companiei a esuat, noteaza Mediafax. "Cererea de deschidere a procedurii de faliment a fost depusa de ASF ieri, 8 septembrie, la Tribunalul Bucuresti", a declarat seful Serviciului de Comunicare al ASF, Silviu Udroiu.

Actiunea ASF vine la numai o zi dupa ce Astra si actionarii sai, The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider, au deschis o actiune proprie la Curtea de Apel Bucuresti cerand anularea deciziei 2034 a ASF, prin care autoritatea a hotarat inchiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala, stabilirea starii de insolventa, declansarea procedurii de faliment si retragerea autorizatiei de functionare Astra.

KPMG asteapta evaluarea...
Citeste si: KPMG asteapta evaluarea activelor Astra saptamana viitoare

The Nova Group Investments Romania detine o participatie de 72,71% la Astra, iar Epsilon Estate Provider 26,27%. Cele doua companii sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu. Consiliul ASF a decis la finele lunii august sa ceara instantei intrarea in faliment a Astra Asigurari, dupa ce compania, aflata in administrare speciala, nu a reusit sa atraga 425 milioane lei la capital, despagubirile urmand sa fie acordate de Fondul de Garantare.

Actionarii majoritari ai Astra, The Nova Group Investments si Epsilon Estate Provider, controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, au transmis cu cateva zile inainte de anuntul ASF ca vor sa aduca banii necesari in companie, dar in doua etape, pana in septembrie 2016, solicitand totodata ASF sa retraga administrarea speciala, precum si limitarea activitatii de subscriere aplicata in luna mai.

De asemenea, Adamescu a cerut autoritatii sa-i permita asiguratorului sa preia AXA Life Insurance. Astfel, cei doi actionari majoritari au propus ca plan de redresare a companiei sa contribuie cu 425 milioane lei la capitalul Astra, respectiv suma prevazuta ca necesar pentru majorarea de capital, proces esuat la finele lunii august, dar in doua etape.

Compania de asigurari s-a aflat in proces de redresare financiara incepand din februarie 2014, avand ca administrator special firma KPMG Advisory.
Astra Asigurari are 1,8 milioane de asigurati, cu 2,5 milioane de polite valabile. Presedintele ASF, Misu Negritoiu, a declarat, marti, ca sunt bani pentru plata despagubirilor la Astra si ca nu este o situatie mai rea acum la societatea de asigurari, existand reclamatii si inainte pentru plata despagubirilor.

Dan Adamescu este audiat la...
Citeste si: Dan Adamescu este audiat la DNA in dosarul privind falimentarea Astra

"Sigur ca exista bani, sunt numai chestiuni de procedura de verificare a daunelor, de aprobare a nivelului de compensare si de plata efectiva. Noi deja am inceput sa preluam dosarele de la Astra. Noi avem comandamente in fiecare zi cu situatia, monitorizam cererile si situatiile de la service, de la asigurati, cat si de la Astra. Am inceput sa angajam evaluatori si ne organizam reteaua in toata tara. Nu vom putea, insa sa facem plata efectiva pana cand nu se declara falimentul societatii, dar administram dosarele, le culegem, le aprobam si cand avem posibilitatea sa le platim, le si platim. Nu avem probleme de resurse", a spus Negritoiu, intrebat daca exista bani pentru plata despagubirilor la Astra.

Presedintele ASF a fost prezent, marti, la Comisia pentru buget a Camerei Deputatilor pentru a sustine proiectul de lege privind autorizarea si supravegherea activitatii de asigurare si reasigurare.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
KPMG a solicitat un onorariu mediu de 20.000 de euro