Carpatica Asig a subscris in primele sase luni prime brute de 257,26 milioane lei, in scadere cu 15,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in linie cu asteptarile, determinata de ajustarea politicilor de subscriere a riscurilor si a celor de vanzare, a anuntat vineri compania.

Prima medie pe segmentul RCA a crescut, pe de alta parte de la 557 lei/polita la 608 lei/polita. Compania, care face parte din grupul financiar Carpatica, controlat de Ilie Carabulea, a platit in prima jumatate a anului despagubiri pentru 28.563 dosare de dauna, in valoare de 185 milioane lei, cu 4% mai mult decat in perioada similara a anului trecut, cand a achitat 177,5 milioane lei, scrie Mediafax.

Cea mai mare despagubire s-a ridicat la 2,1 milioane lei, pentru un dosar de dauna gestionat pe segmentul asigurarilor RCA, care s-a solutionat in circa doua luni. Astfel, Carpatica a platit 164,5 milioane lei pentru daune aferente politelor de asigurari obligatorii de raspundere civila auto, din care 25,1 milioane lei reprezinta plati pentru vatamari corporale si daune morale, respectiv 14% din total daune platite pe segmentul RCA.

Totodata, daunele pentru Casco au atras despagubiri de 15,7 milioane lei, iar cele pe segmentul asigurarilor facultative pentru locuinte au cumulat 4,8 milioane lei. Carpatica Asig a incheiat pentru acest an un program complet de reasigurare, pentru toate liniile de asigurari pe care le practica.

"Toate eforturile noastre se indreapta spre imbunatatirea si eficientizarea constanta a serviciilor pe care le oferim, in special a celor care sustin activitatea de solutionare a daunelor", a declarat intr-un comunicat directorul general al Carpatica Asig, Liviu Stoicescu. El a aratat ca societatea a reusit sa plaseze integral riscurile asumate catre companii de reasigurare, corect dimensionate si adecvate nivelului de dezvoltare, pe toate liniile de business.

Carpatica Asig din Sibiu are in derulare un plan de redresare, aprobat de ASF in septembrie anul trecut, valabil pana la finele anului. Situatia scoietatii s-a agravat dupa ce Ilie Carabulea, care detine indirect si controleaza Carpatica Asig, si Marian Mirzac, fostul director general al firmei, au fost arestati preventiv pentru fapte de coruptie in ianuarie 2014, fiind acuzati ca, in mod fraudulos, in perioada mai-decembrie 2013, au reusit sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF la societatea de asigurari.

Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, declara in iulie ca firma de asigurari nu a realizat "prea mari progrese" in cadrul planului de redresare si, desi acesta se deruleaza pana la finele anului, trebuie accelerate masurile, astfel incat la 1 ianuarie 2016 sa aiba o situatie clara.

Potrivit exercitiului de evaluare a activelor si pasivelor si teste de stres (Balance Sheet Review - BSR), Carpatica Asig are capitaluri proprii negative de circa 410,3 milioane lei dupa ajustari de 290,7 milioane lei aplicate de auditori. Exercitiul a analizat datele disponibile la sfarsitul lunii iunie 2014. In urma rezultatelor acestuia, Carpatica s-a prezentat la ASF cu masuri suplimentare in completarea planului de redresare, aprobate de autoritate.

Societatea s-a angajat sa verse pana la finele lunii august capitalul subscris de catre actionari, de 2,5 milioane lei, sa incaseze incepand din septembrie partile sociale cesionate de asigurator catre actionari, de 2,7 milioane lei, si sa atraga un imprumut subordonat de cel putin 30 milioane lei. Mai mult, compania vrea sa scurteze perioada de atragere a unui investitor strategic astfel incat, pana la 15 decembrie, sa poata fi incheiata tranzactia cu acesta.

Carpatica Asig si-a inceput activitatea in 1996 sub denumirea ASA Asigurari Atlassib, ajungand la titulatura actuala in 2004. Compania are peste 60 de unitati si colaboreaza cu circa 5.000 de intermediari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri