Banca Comerciala Feroviara (BCF), banca cu capital autohton (si in scurt timp singura) detinuta de industriasul Valer Blidar, a incheiat un proces complex de "primenire" a resursei umane, din aceasta pozitie urmand sa ataca pragul de 1% cota de piata in urmatorii doi ani, a declarat intr-un interviu acordat wall-street.ro Lucian Isar, presedintele Consiliului de Supraveghere.

Gradul de rotatie al angajatilor pe parcursul procesului a fost de circa 30%.

"Planul principal pentru acest an a fost cel de finalizare a procesului de primenire a echipei. Acum avem un CEO performant (Ioan Mihai Anca - n.r.), care probabil are cel mai complex CV din sistemul bancar romanesc. A participat la lansarea de banci, la fuziuni de banci, la restrangeri de activitate. Este foarte greu sa gasesti un CEO care sa fi trecut prin toate fazele de expansiune si respectiv de restrangere a unui ciclu financiar", a explicat presedintele Bancii Feroviare.

Isar recunoaste ca banca este destul de pragmatica si are indicatori de performanta pentru CEO inspirati de industria de private equity si venture capital. "Targetul este simplu: 20% rentabilitate a capitalului. Mai sunt, fireste, si target-uri legate de expansiune si de zonele de business in care vrem sa intram", puncteaza Lucian Isar.

Banca cu capital integral romanesc vrea sa atace in scurt timp si diaspora, urmand sa acorde credite pentru achizitia de imobile si terenuri din Romania pentru romanii care muncesc in strainatate. Totodata, Banca Feroviara va mai deschide o noua sucursala pana la finalul anului, ajungand astfel la 16 unitati. De altfel, institutia fondata de Valer Blidar nu exclude cresterea prin achizitii, dupa ce anul trecut a intrat in discutii pentru achizitia unei banci de talie mica. "Intentionam si in aceasta perioada sa ne uitam dupa diverse banci care doresc sa isi restranga activitatea in Romania".

"Din perspectiva tintelor cantitative, BCF mizeaza in acest an pe cresterea cu 30% a portofoliului de credite si o dublare a numarului de clienti, persoane fizice si antreprenori", a subliniat Isar.

Cea mai importanta tinta: consolidarea pe zona IMM-urilor

Consolidarea pe zona IMM-urilor, exportatoare si importatoare, este obiectivul zero al conducerii BCF, banca lansand si cateva produse dedicate antreprenorilor, cum ar fi garantarea unui spread bun la schimbul valutar, cu 15% sub cel mai mic spread standard aplicat de cele mai mari 10 banci din piata, dar si un pachet de plati, cash management si un cont fara comisioane.

"IMM-urile nu sunt foarte reactive la comisioane si, prin urmare, faptul ca noi avem un cont fara comisioane nu le impresioneaza foarte mult, dar motivatia pentru care se reorienteaza de la alte banci catre noi este teama de schimbare a pozitiei acestor banci straine fata de piata din Romania. Le este teama ca bancile, la un moment dat, vor decide sa iasa din piata. Este destul de dificil pentru un IMM sa se trezeasca ca trebuie sa refinanteze de pe o luna pe alta o linie de credit", spune Isar, care avertizeaza ca multe dintre bancile cu capital strain incep sa isi retraga expunerea pe Romania si asta se resimte asupra IMM-urilor.

Cu ce bancheri vrea sa iasa Banca Feroviara din liga bancilor mici

Ioan Mihai Anca, CEO-ul bancii, are o experienta de 35 de ani in sistemul bancar. El a fost CEO al bancilor West Bank si C.R. Firenze Romania si prim director general adjunct al Intesa Sanpaolo Bank Romania.

Razvan Radulescu este Chief Operations Officer (COO), el fiind recrutat tot de la o banca romaneasca, BRCI. Radulescu a fost director de operatiuni si in cadrul Millennium Bank.

Radu Petrea ocupa functia de Chief Business Officer al BCF, anterior fiind CEO si presedinte al consiliului de supraveghere al OTP Bank Romania.

Bogdan Mihoc este seful pe Trezoreria BCF si are o experienta de peste 13 ani in banking, ocupand anterior si functia de trezorier sef al UniCredit Tiriac Bank.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri