Aproape jumatate din statele membre, inclusiv Romania, risca sa piarda accesul la fonduri de dezvoltare in valoare de sute de miliarde de euro, daca nu vor face ordine in contractele de achizitii publice pana la sfarsitul lui 2016, potrivit unui raport al Curtii Europene de Audit.

La inceputul anului 2015, 12 dintre cele 28 de state membre, intre care si Romania, nu indeplineau conditiile standard necesare pentru achizitii publice in domenii precum transporturi si infrastructura energetica. Cele 12 statele memtionate in raport sunt Romania, Bulgaria, Grecia, Croatia, Italia, Letonia, Ungaria, Malta, Polonia, Slovenia si Slovacia, Cehia, scrie Mediafax.

Daca standardele UE referitoare la achizitiile publice nu vor fi indeplinite pana la sfarsitul anului 2016, Comisia Europeana ar trebui sa suspende platile catre statele membre, pana cand acestea vor remedia deficientele, se arata in raport. Incapacitatea statelor respective de a aloca contracte publice mari ar trebui sa le impiedice sa acceseze unele dintre cele mai generoase fonduri ale UE. Fondurile alocate in cadrul politicii de coeziune reprezinta circa o treime din bugetul comunitar general si au totalizat 367 de miliarde de euro in ciclul bugetar 2014-2020.

Performantele slabe ale contractelor mari de achizitii publice reprezinta un semnal de alarma pentru autoritatile de la Bruxelles, care a lansat anul trecut un program de stimulare in valoare de 315 miliarde de euro, concentrat in mare parte pe proiecte mari de infrastructura. Fondurile pentru investitiile anuntate in 2014 de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, sunt diferite de fondurile de coeziune, dar Curtea Europeana de Audit a avertizat in martie in privinta manierei de supraveghere a planului, potrivit Financial Times.

Din cele 1.420 de tranzactii analizate de auditori in cele 28 de state membre, in legatura cu achizitii publice, circa 41% contin erori. Dintre aceste erori, 131 sunt considerate minore, cum ar fi publicarea tarzie a contractelor atribuite. Circa 288 sunt semnificative, precum numarul redus al ofertelor in cadrul licitatiilor, din cauza grabei cu care au fost organizate. Alte 168 sunt erori majore, cum ar fi atribuirea directa a contractelor, fara licitatie, sau selectarea in mod ilegal a unei companii.

Intre exemplele de erori majore se afla atribuirea unui contract de supraveghere a lucrarilor la centura ocolitoare a unui oras din Polonia, in valoare de 300.000 de euro, unui arhitect, fara licitatie deschisa, cu mai multe oferte. Un alt caz mentionat este cel al unui contract pentru o instalatie destinata apelor reziduale din Spania. Acolo, licitatia a decurs corect, dar in peste jumatate din lucrarile contractate materialele, tehnologiile si cantitatile initiale au fost inlocuite.

Phil Wynn Owen, coordonatorul raportului, avertizeaza ca astfel de erori afecteaza consumatorii. Comisia Europeana a anuntat ca va acorda statelor membre suportul tehnic pentru dezvoltarea unor planuri de actiune si evitarea suspendarii fondurilor, dar a avertizat ca nu se va abtine sa recurga la suspendare, daca tintele planurilor de actiune respective nu vor fi indeplinite.

Auditorii se concentreaza pe identificarea erorilor si nu pe identificarea fraudelor, care sunt in mare parte responsabilitatea statelor membre. Cu toate acestea, raportul noteaza ca statele membre au raportat foarte putine nereguli considerate fraude. Franta si Spania, de exemplu, nu au raportat nicio neregula legata de fraude in achizitii publice, in perioada 2007-2013.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri