AVAS va plati obligatiile BCR de la Bancorex in doua luni de la solicitarea Erste

Erste Bank este obligata sa notifice AVAS cel tarziu cu 30 de zile inainte de expirarea perioadelor in care BCR are dreptul de a recupera sumele platite ca urmare a obligatiilor Bancorex, daca va suferi daune, iar AVAS va onora platile in termen de 60 de zile de la notificare.

Potrivit unei hotarari a Guvernului adoptate in sedinta de miercuri, eventualele plati care ar trebui facute de catre cumparatorul BCR, Erste Bank, ca urmare a unor daune provocate de angajamentele extrabilantiere ale BCR preluate de la Bancorex sau ale unor litigii ale Bancorex, vor fi suportate de catre AVAS. Limita pierderilor pe care le va acoperi AVAS este de maxim 50% din pretul platit de Erste pentru actiunile BCR, informeaza NewsIn.

Valoarea de 50% din pachetul de actiuni reprezinta limita pentru despagubiri acordate pentru daune, pierderi si alte sume platite in legatura cu declaratii si garantii, obligatii si raspunderi ale vanzatorului, conform contractului de privatizare. Erste Bank a devenit actionar majoritar al BCR in decembrie 2005, prin cumpararea pachetului de 36,8% detinut de AVAS si a celui de 25% detinut de BERD si IFC. Pretul pe actiune a fost de 7,65 euro, iar cel total de 3,75 miliarde euro.

Din litigii finalizate ale Bancorex statul are de platit aproape 900 milioane de euro. Plafonul maxim de garantare stabilit in urma cu doua luni este de 1,8 miliarde euro (50% din pretul de vinzare a actiunilor BCR), iar termenul limita este 31 decembrie 2013.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri