Au fost aprobate documentele necesare finalizarii privatizarii BCR

Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, o Hotarare privind aprobarea unor documente necesare finalizarii procesului de privatizare a Bancii Comerciale Romane, in vederea finalizarii tranzactiei incheiate cu Erste Bank A.G, potrivit unui comunicat al Executivului.

Actul normativ initiat de AVAS stabileste masurile referitoare la eventualele plati ce ar trebui facute catre cumparator, ca urmare a unor daune suportate de acesta in legatura cu orice angajament extrabilantier al BCR, reiesit din activitatea Bancorex, precum si cu pretentiile ce ar rezulta din procesele izvorate din activitatea Bancorex, astfel cum sunt definite in contractul de vanzare - cumparare de actiuni, informeaza Rompres.

Actul normativ reglementeaza ca, in situatia in care Erste Bank a.G va fi obligata la plata unor sume ca urmare a situatiilor mentionate, AVAS sa suporte eventualele pierderi suferite de banca, fara a depasi valoarea de 50% din pretul de cumparare a actiunilor platit de cumparator catre AVAS. Astfel, valoarea de 50% din pretul pachetului de actiuni reprezinta limita pentru despagubiri acordate pentru daune, pierderi si alte sume platibile in legatura cu declaratii si garantii, obligatii si raspunderi ale vanzatorului conform contractului de privatizare.

De asemenea, prin aceasta Hotarare a Executivului se aproba si mecanismul care va sta la baza realizarii acestor plati. Astfel, in cazul in care cumparatorul ar suferi eventuale daune rezultand din orice angajament extrabilantier al BCR reiesit din activitatea Bancorex, precum si din pretentiile judiciare rezultate din activitatea Bancorex, este obligat sa notifice AVAS. Notificarea va fi facuta cu 30 de zile inainte de expirarea perioadelor relevante la care BCR are dreptul de a recupera sumele platite in legatura cu obligatiile Bancorex. Potrivit aceluiasi mecanism, AVAS trebuie sa faca aceste plati rezultate din obligatiile Bancorex in termen de 60 de zile de la notificarea transmisa de catre cumparator.

Conform contractului de vanzare-cumparare de actiuni, Erste Bank A.G. a devenit actionar majoritar al BCR prin achizitionarea pachetului de 36,8825% detinut de AVAS si a pachetului de 25% detinut de BERD si IFC. Achizitionarea pachetului de 61,8825% din actiuni s-a facut la un pret de 7,65 euro / actiune. Pretul total pentru cele 490.399.321 actiuni vandute a fost de 3.751.554.805 euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri