Avansul inregistrat de economia romaneasca pe primul semestru depaseste estimarile initiale si potentialul economic al Romaniei, potrivit analistilor economici. Specialistii apreciaza ca avansul PIB a avut ca posibil suport creditul neguvernamental. In primul semestru, PIB a crescut cu 7,4% in termeni reali, fata de 4,9% in primele sase luni din 2005, stimulat de cresterea activitatii in servicii, industrie si constructii si servicii.

Creditul neguvernamental in lei a avansat in perioada iulie 2005-iulie 2006 cu mai mult de 100%. "Este o crestere peste asteptari, sustinuta in egala masura atat de dinamica consumului, cat si de cea a investitiilor. Pe de alta parte, cresterile sectoarelor economice de 7-8%, in medie, chiar daca spectaculoase, sugereaza ca ritmul de crestere a cererii agregate este prea accelerat pentru a putea fi satisfacut de oferta economiei nationale", a declarat pentru Mediafax Radu Craciun, analist la ABN AMRO Bank Romania.

Din acest motiv, un astfel de ritm nu poate fi considerat sustenabil, atat timp cat induce o crestere a deficitului extern, a continuat Craciun. Analistul-sef al ING Bank, Florin Catu, subliniaza ca ascensiunea PIB a fost ajutata de revirimentul industriei, dar arata in acelasi timp un nivel peste potential.

"Chiar daca nu s-a reflectat in indicele preturilor de consum, a afectat balanta externa si se regaseste in evolutia mai accentuata a preturilor altor active, cum sunt cele imobiliare", a explicat Catu.

PIB va creste cu 7% la sfarsitul anului

Referindu-se la ritmul de crestere economica in semestrul al doilea al anului, analistii estimeaza o evolutie similara cu cea din primele sase luni ale anului, avansul PIB pentru tot anul 2006 urmand sa se apropie de 7%, fara sa depaseasca insa acest nivel.

"Indicatori precum productia industriala sau vanzarile cu amanuntul sugereaza ca este posibil ca si in semestrul doi sa vedem ritmuri de crestere apropiate de cele din primul semestru", considera Radu Craciun.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri