Banca Internationala pentru Investitii, infiintata la inceputul anilor '70 de URSS si alte state socialiste, intentioneaza sa atraga luni 200 milioane de lei (45,3 milioane euro) prin vanzarea de obligatiuni cu maturitate de trei ani investitorilor calificati din Romania.

Banca a cerut admiterea obligatiunilor pe bursa de la Bucuresti si considera ca tranzactionarea ar putea incepe in jurul datei de 15 octombrie, se arata intr-un document publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti (BVB), scrie Mediafax.

Aranjorul principal al emisiunii de obligatiuni este firma de brokeraj BT Securities. Fondurile obtinute vor fi folosite pentru consolidarea si extinderea actualului portofoliu de credite si a activitatii de finantare in Romania. Banca Internationala pentru Investitii avea la mijlocul acestui an un portofoliu brut al creditelor pe segmentul corporate de 133,5 milioane euro. Din aceasta suma, 35,4% sunt imprumturi in Slovacia, 22,8% in Bulgaria, 20,1% in Federatia Rusa, 17,2% in Mongolia si 4,5% in Romania.

Institutia financiara a fost infiintata in 1970, iar in perioada post-sovietica a avut o activitate redusa. In prezent, banca are noua membri, respectiv Cehia, Ungaria, Mongolia, Bulgaria, Cuba, Romania, Federatia Rusa, Slovacia si Vietnam. Polonia si Ungaria au cerut retragerea din institutia financiara internationala in 1999, respectiv 2000, procedura fiind finalizata in 2012. Ungaria a cerut sa fie readmisa anul trecut, procedeurile fiind finalizate in mai anul acesta.

Capitalul autorizat al bancii este de 1,3 miliarde de euro, insa la sfarsitul anului trecut capitalul varsat se situa la 272,6 milioane euro. In urma unei contributii recente a Ungariei, capitalul varsat a urcat la 302,6 milioane euro. Rusia este cel mai mare actionar, cu o contributie de 49,58% din capitalul varsat, in timp ce statele UE membre au contribuit vu 47,1%, iar restul tarilor actionare din afara UE cu 3,32%.

Banca Internationala pentru Investitii a anuntat la inceputul lunii aprilie ca intentioneaza sa vanda in Romania si Bulgaria obligatiuni in valoare de cel putin 50 de milioane de euro pentru fiecare tara, fondurile obtinute urmand sa fie folosite pentru finantarea de proiecte. Un oficial al bancii a declarat la momentul respectiv ca banca intentioneaza sa investeasca aproximativ 100 de milioane de euro in acest an.

Banca Internationala pentru Investitii a semnat la acel moment un acord prin care a finantat Agricover Credit IFN un imprumut in valoare de 10 milioane euro pe o perioada de sapte ani, fondurile urmand sa fie utilizate pentru creditarea fermierilor pentru capital de lucru si dezvoltarea afacerilor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri