Sectorul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) reprezinta coloana vertebrala a economiei romanesti si genereaza aproximativ doua treimi din locurile de munca. Din pacate, insa, acest segment sufera cel mai mult din perspectiva supraindatorarii. De aceea, un control mai bun al costurilor afacerii tale in special in ceea ce constituie operatiunile bancare, de-a lungul timpului, poate insemna uneori diferenta dintre profit si pierdere.

comisioane microintreprinderi banci

Pe fondul restrictiilor de finantare care au persistat in perioda 2009 - 2012 si care au avut un caracter mai pronuntat pentru IMM-uri, companiile mari si foarte mari au jucat progresiv un rol din ce in ce mai semnificativ de "banci comerciale" pentru clientii acestora, preferand sa accepte termene de incasare extinse. Astfel, desi IMM-urile au transferat in ultimii ani o parte semnificativa a creditului bancar catre cel comercial, cu toate acestea, au continuat sa-si desfasoare activitatea prin intermediul bancilor, "liantul" dintre jucatorii economici.

O atentie sporita trebuie acordata, in consecinta, costurilor pe care afacerea ta trebuie sa le suporte atunci cand iti incasezi banii la o banca si prin intermediul careia iti poti face platile curente sau catre stat. Daca esti la inceput de drum sau vrei sa iti dezvolti afacerea, trebuie sa faci cea mai buna alegere, mai ales daca vrei sa ai control permanent asupra afacerii tale dar si o solutie optima de reducere a cheltuielilor bancare, pentru un efort financiar redus.

Cat te costa relatia cu banca daca esti microintreprindere

Majoritatea bancilor au portofoliu oferte de pachet de cont curent, cu diferite avantaje in ceea ce priveste costurile asociate tranzactiilor bancare in functie de specificul intreprinderii. Astfel, daca ai o afacere sau vrei sa incepi una, wall-street.ro a calculat, in medie, costul relatiei cu banca pentru o micro-intreprindere la cele mai mari institutii de credit din Romania. De retinut, ca fiecare banca defineste in mod propriu conceptul de micro-intreprindere, pe segmentul IMM, din punct de vedere al cifrei de afaceri, astfel incat, de cele mai multe ori aceasta reprezentand o companie proaspat infiintata sau cu mai putin de un an de activitate.

In analiza noastra am luat in considerare un anumit volum de tranzactii pe care un IMM (micro-intreprindere) il poate realiza lunar, compus dintr-un numar de doua plati catre aceeasi banca (val medie/ plata – 2.000 lei), sase plati catre alte banci (val medie/ plata – 2.000 lei), doua incasari din aceeasi banca(4.000 lei/incasare), patru incasari din alte banci (4.000 lei/incasare), trei retrageri de la bancomatul bancii (5.000 lei in total), doua depuneri de la bancomatul bancii (3.000 lei in total) si doua plati cu cardul la comercianti pe luna. Astfel, numarul total de plati insumeaza 10 tranzactii, nivel pentru care mai multe banci au oferte speciale de cont curent.

ING Bank

ING Bank ofera pachetul de cont curent ING Profesional Start-up, disponibil pentru micro-intreprinderile cu cifra de afaceri si rulaj bancar prin ING Bank mai mici de 2 de milioane de lei. Banca defineste rulajul bancar ca totalul sumelor de bani care intra in conturile clientului. Taxa de administrare lunara a contului curent in valoare de 25 de lei se aplica numai daca respectiva companie deruleaza mai putin de 10 plati de orice tip pe luna, volum de tranzactii pentru care nu se iau in calcul transferurile intre conturile proprii.

In brosura de taxe si comisioane a bancii se mai arata ca in cazul in care Pachetul ING Profesional este achizitionat de catre o societate infiintata cu mai putin de 12 luni (Start'up) fata de data semnarii cererii de achizitionare pachet, taxa lunara de administrare a pachetului va fi zero timp de 12 luni de la data achizitionarii pachetului.

Daca taxa de administrare a contului curent este zero pentru micr-ointreprinderi, precum si la incasari, depuneri si plati cu cardul, ING Bank practica insa un comision in valoare de doi lei pentru plati catre alt client al bancii si de patru lei la transferuri catre alte banci prin Home'Bank. La acestea se adauga un comision de 0,35% pentru retragerile de la bancomatul ING Bank. De asemenea, taxa de administrare card este 0 in cazul primului card in lei. In total, pentru micro-intreprinderi costul pentru tranzactiile luate in calcul la ING Bank va fi de 45,5 lei pe luna.

CEC Bank

Principalul pachet promovat si destinat IMM-urilor si, implicit, micro-intreprinderilor, la CEC Bank este Pachetul Operational "IMM 150 de ani", la achizitionarea caruia banca nu percepe comision pentru deschiderea contului curent si nici pentru emiterea contului de card MasterCard Business. La sfarsitul fiecarei luni se retine automat din contul curent valoarea de 25 de lei a comisionului lunar de administrare a pachetului de cont curent.

Alte comisioane pe tranzactie, indiferent daca este realizata prin internet banking sau la ghiseu, sunt pentru sumele mentionate mai sus: de patru lei pentru plati catre aceeasi banca, noua lei catre clienti ai altor banci si de patru lei la incasari din alte institutii de credit. In acelasi timp, CEC Bank percepe un comision de 0,50% pentru retrageriile de la bancomatul bancii. In total, pentru micro-intreprinderi costul pentru tranzactiile luate in calcul la CEC Bank va fi de 128 lei pe luna.

Banca Transilvania

Si Banca Transilvania vine cu o oferta adresata direct micro-intreprinderilor, intitulata Contul Primul An Gratuit, cu comision zero la deschiderea si gestiunea lunara a contului, comision zero la platile prin BT24 (internet mobil) si la orice fel de incasari. Singurul comision perceput de Banca Transilvania este pentru retragerile de la bancomantul bancii, in valoare de 0,40%.

In total, pentru micro-intreprinderi costul pentru tranzactiile si sumele luate in calcul, potrivit analizei noastre, la Banca Transilvania va fi de 20 lei pe luna.

BCR

Cea mai mare banca din sistem, din punct de vedere al activelor, practica un comision zero de deschidere cont curent si la depuneri de numerar in cont si ofera posibilitatea atasarii la contul curent a unui card de debit fara comision de mentenanta. In schimb, BCR are un comision de 20 de lei pentru administrarea lunara a contului, iar in cazul administrarii cardului comisionul are valoare zero pentru clientii cu afaceri sub 1 milion de euro din categoria Micro.

Brosura de taxe si comisioane pentru persoane juridice arata ca BCR percepe, de asemenea, un comision de doi lei pentru plati si incasari catre si din aceeasi banca, de sase lei si patru lei pentru incasari si, respectiv, plati de la si catre clientii altor banci. In acelasi timp, comisionul pentru retragerile de la bancomatul BCR este de 0,40%. In total, pentru micro-intreprinderi costul pentru tranzactiile luate in calcul la BCR va fi de 100 lei pe luna.

Bancpost

La Bancpost am ales pentru analiza noastra pachetul tranzactional Maestru, in conditiile in care permite un numar de pana la 10 tranzactii pe luna, pentru plati in lei prin prin Fastbanking, la care banca practica un nivel de comisioane cu pana la 65% mai reduse. De asemenea, comisionul lunar de administrare este zero, iar gratuit, pentru cardul de debit este comisionul lunar de administrare. Comision zero este si pentru tranzactiile la comercianti si incasari in lei, in limita a 10 tranzactii pe luna. In schimb, comisionul lunar de administrare a pachetului este de 80 lei.

Pentru platile efectuate catre clientii altor banci, Bancpost are un comision de 3,5 lei, iar pentru incasari de la alte banci comisionul este de 6 lei. La retragerile de la bancomat, costul este de 0,40% pe tranzactie. In total, pentru micro-intreprinderi costul pentru tranzactiile si sumele luate in calcul, potrivit analizei noastre, la Bancpost va fi de 145 lei pe luna.

Raiffeisen Bank

Si la Raiffeisen Bank pachetul de cont curent Gold destinat IMM si micro-intreprinderilor are un comision lunar de administrare de 80 de lei si permite un numar lunar de 10 plati gratuite in lei efectuate prin Raiffeisen Online. De asemenea, banca ofera gratuit un numar lunar de cinci depuneri numerar in lei efectuate in agentie, cinci retrageri lunare gratuite de numerar la bancomatele sale si pana la cinci incasari de la alte banci fara comision. In total, pentru micro-intreprinderi costul pentru tranzactiile luate in calcul la Raiffeisen Bank va fi de 100 lei pe luna.

Sursa foto: Shutterstock / Analiza Portofoliu IMM

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri