21 Octombrie 2015

7 concluzii ale discutiilor dintre Mugur Isarescu si ambasadorii UE



Mugur Isarescu a participat luni la o intalnire cu reprezentantii ambasadelor UE din Romania, discutiile vizand economia Romaniei si evolutia principalelor sectoare de activitate locale. Cititi in continuare care au fost principalele cocnluzii ale discutiilor cu diplomatii europeni.

Romania are o datorie publica "confortabila", dar o crestere de inca 5 pp ne poate arunca in recesiune

Datoria publica a Romaniei se afla in prezent la un nivel considerat “confortabil” (aproape 40% din PIB) de catre BNR. Totusi, Isarescu subliniaza ca cifra este foarte apropiata de nivelul critic de 45%.

“Un nivel al datoriei publice peste nivelul critic ar creste sansele de intrare in recesiune la peste 50% si ar avea un impact negativ asupra conditiilor de finantare (n. red. ale Romaniei)”, a spus Isarescu in prezentarea sa.

Mentinerea deficitului in limitele stabilite in tratatul MTO (medium term objectives) ar duce insa la o reducere stabila a gradului de indatorare al tarii.

Invata cum sa iti investesti mai usor banii la Banking 2.0. Inscrierea este GRATUITA.


Sectorul IT&C este noua vedeta a economiei romanesti

Ponderea sectorului IT&C in Produsul Inter Brut a depasit procentul reprezentat de agricultura, iar in prezent este aproape de a depasi chiar si sectorul constructiilor. Domeniul IT&C genereaza la momentul actual 22% din surplusul balantei comertului cu servicii, fata de doar 3% in 2005.


Sistemul bancar este solid si poate face fata la socuri

Sistemul bancar romanesc este considerat bine capitalizat de catre Mugur Isarescu, care adauga faptul ca institutiile de creditare au o capacitate ridicata de a rezista la eventuale socuri.

Rata creditelor la depozite s-a imbunatatit semnificativ in ultimii ani, ajungand la 92,5% in luna august 2015. De asemenea, in 2015 sectorul bancar romanesc a revenit pe profit.


Competitivitatea preturilor romanesti este amenintata de cresterea salariilor

Veniturile din exporturi inregistrate de Romania raman la un nivel “robust”, insa competitivitatea preturilor ar putea sa fie afectata de cresterile de salarii din prezent si care se preconizeaza in viitor, in special a celor din domeniile putin tehnologizate, potrivit Guvernatorului BNR.


Inflatia ramane in teritoriu negativ pana in mai 2016

Dupa un trend per ansamblu descendent in 2014, rata inflatiei a ramas sub tinta anuala de 2,5% si in 2015, trecand chiar in teritoriu negativ dupa reducerea TVA la alimente. Revenirea in teritoriu pozitiv este preconizata de Mugur Isarescu in luna mai 2016, urmand ca indicele preturilor de consum sa continue sa inregistreze cresteri pana la finalul anului viitor. Reducerile TVA in urmatorii ani sunt asteptate sa aiba impact asupra inflatiei.


Romania indeplineste toate criteriile pentru aderarea la euro

Cele cinci criterii de convergenta pentru participarea la Uniunea Economica si Monetara, stabilite prin tratatul de la Maastricht, sunt in prezent indeplinite de catre Romania.


Economia Romaniei a recuperat toate pierderile din criza. PIB, peste nivelul din 2008




Citeste si