Activele nete ale fondurilor mutuale au ajuns la 140,6 milioane euro in august

Activele nete cumulate ale fondurilor deschise de investitii au ajuns la finele lunii august la 496,4 milioane lei, in crestere cu 0,6 la suta fata de luna anterioara, iar exprimate in moneda europeana au fost de 140,6 milioane euro, cu un procent mai mult fata de iulie, pe fondul unei aprecieri a leului cu circa 0,4%, releva datele publicate de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).

La fel ca si in luna anterioara, august fiind o luna dedicata concediilor, prezenta investitorilor pe piata fondurilor deschise a fost ceva mai redusa. in conditiile in care fondurile monetare si cele de obligatiuni au inregistrat scaderi de active nete chiar mai mari decat in iulie, ritmul de crestere inregistrat de activele nete ale industriei a fost mai mic decat pana acum, potrivit UNOPC.

Fondurile diversificate si-au consolidat pozitia de lider de piata, detinand o cota de peste 38 la suta, cu aproape un procent mai mult decat in luna iulie. Acestea sunt urmate de fondurile de actiuni cu peste 27 la suta cota de piata (cu aproape doua procente mai mult decat in iulie).

in prezent, aceste doua categorii de fonduri detin impreuna peste 65% din piata, urmate de fondurile monetare cu 20,9 la suta (in scadere cu aproape doua procente fata de luna anterioara) si fondurile de obligatiuni cu 13,6 la suta, care la randul lor au pierdut fata de luna iulie 0,7% din cota detinuta.

Dezvoltarea industriei fondurilor nu s-a marginit numai la fondurile deschise de investitii, in cursul lunii august aparand doua noi fonduri inchise (AOPC), ambele fiind fonduri de actiuni - Infinity administrat de SAI Investica Asset Management si Fondul de Actiuni Privat administrat de SAI Globinvest S.A.

Intrarea pe piata a celor doua fonduri noi face ca la finele lunii august nivelul cumulat al activelor nete sa se situeze peste 196,9 milioane lei sau exprimat in moneda europeana peste 55,7 milioane euro, cu peste 5,6% mai mult decat la finele lunii anterioare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri