Tribunalul Bucuresti a stabilit luni un nou termen, pentru data de 9 noiembrie, in dosarul in care Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a cerut falimentul companiei Astra Asigurari. Acesta este deja al patrulea termen in dosarul falimentului Astra, inregistrat de ASF in instanta pe 8 septembrie.

Consiliul ASF a decis la finele lunii august sa ceara instantei intrarea in faliment a Astra Asigurari, dupa ce compania, aflata in administrare speciala, nu a reusit sa atraga 425 milioane lei la capital. Compania de asigurari s-a aflat in proces de redresare financiara din februarie 2014, avand ca administrator special KPMG Advisory. La momentul anuntului ASF ca va cere falimentul Astra, compania avea 1,8 milioane de asigurati, cu 2,5 milioane de polite valabile, scrie Mediafax.

Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu, a declarat atunci ca exista bani pentru plata despagubirilor la Astra si ca situatia companiei nu este mai rea in prezent din acest punct de vedere, existand reclamatii si inainte pentru plata despagubirilor.

Actiunea ASF, de a cere falimentul, a venit la numai o zi dupa ce Astra si actionarii sai, The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider, au deschis o actiune proprie la Curtea de Apel Bucuresti cerand anularea deciziei ASF prin care autoritatea a hotarat inchiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala, stabilirea starii de insolventa, declansarea procedurii de faliment si retragerea autorizatiei de functionare Astra.

Instanta a respins la mijlocul lunii octombrie un caz separat in care Astra Asigurari si actionarii sai, The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider, au cerut suspendarea deciziei ASF. ASF a informat pe 9 octombrie ca transmite Tribunalului Bucuresti in cazul falimentului Astra o lista care include doua firme, KPMG Restructuring SPRL si Dascal Insolvency SPRL, urmand ca instanta sa desemneze dintre acestea lichidatorul provizoriu al companiei de asigurari. KPMG Restructuring a fost administratorul special al Astra in perioada insolventei.

Astra Asigurari a intrat...
Citeste si: Astra Asigurari a intrat oficial in faliment

Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a informat, la anceputul lunii octombrie, ca a preluat 57.210 de dosare de dauna de la Astra si a primit 2.100 cereri de deschidere de dosare de dauna, dintre care 367 erau deja procesate la momentul respectiv. FGA a incheiat procesul de transfer al dosarelor de dauna, al contractelor de asigurare si bazelor de date de la Astra.

Cea mai mare parte a politelor si dosarelor de dauna sunt in Romania, respectiv polite - 1,82 milioane si dosare dauna - 51.566. Pentru sucursala Astra din Germania, FGA a preluat 6.128 polite si 193 dosare dauna, pentru cea din Slovacia 22.752 polite si 642 dosare dauna, iar pentru Ungaria 191.241 polite si 4.809 dosare dauna.

Fondul este o schema de garantare in domeniul asigurarilor si are drept scop protejarea creditorilor de asigurari de consecintele insolventei unui asigurator. Pentru a putea face plati in cazul Astra, FGA trebuie sa astepte o decizie definitiva a instantei pentru deschiderea procedurii de faliment. The Nova Group Investments Romania detine o participatie de 72,71% la Astra, iar Epsilon Estate Provider 26,27%. Cele doua companii sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

KPMG a solicitat un onorariu...
Citeste si: KPMG a solicitat un onorariu mediu de 20.000 de euro


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Carpatica si Astra Asigurari, in faliment. Urmeaza City Insurance?