Banca Comerciala Carpatica (BCC) si-a adancit pierderea in primele noua luni cu 22%, la 26,5 milioane lei, pe fondul reducerii veniturilor cu 19%, la 81,3 milioane lei, din cauza dobanzilor in scadere si a activelor financiare, in timp ce creditele s-au contractat cu 17% fata de finele anului trecut.

In primele trei trimestre ale anului trecut, banca a avut o pierdere de 21,7 milioane lei, iar veniturile se situau la 100,9 milioane lei.
Veniturile nete din activitatea comerciala au consemnat insa o crestere de 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 62,1 milioane lei, in urma reducerii volumului de provizioane inregistrate in primele noua luni, se arata intr-un comunicat al bancii transmis vineri Bursei de Valori Bucuresti, citat de Mediafax.

Totodata, cheltuielilde operationale au scazut cu 10%, la 107,7 milioane lei. Portofoliul de credite nete s-a ajustat cu 17% comparativ cu decembrie 2014, la 863 milioane lei, pe fondul rambursarilor de finantari si nivelului scazut al creditarii determinata de lipsa capitalului. Depozitele au inregistrat o scadere de 4%.

Raportul credite/depozite a coborat la 40%, de la 52% la finele anului trecut, reflectand "excesul de lichiditate care constituie baza pentru cresterea viitoare". Rata de adecvare a capitalului a scazut de la 10,8% la 8,6%, ca rezultat al pierderii operationale din primele noua luni si al majorarii provizioanelor RAS.

"Deficitul de capital combinat cu ajustarile planificate pentru semestrul II al anului 2015 cu privire la activele preluate in contul creantelor nu au permis cresterea portofoliului de credite si utilizarea excesului de lichiditate. Prin urmare, au fost intensificate eforturile privind initiativele de majorare a capitalului, progresele inregistrate fiind in linie cu asteptarile", a declarat in comunicat directorul general al Carpatica, Johan Gabriels. La finalul lunii iunie, banca a anuntat ca va demara negocieri in exclusivitate cu fondul american J.C. Flowers pentru o potentiala infuzie de capital de 110 milioane lei. La inceputul lunii septembrie, J.C. Flowers a semnat un acord de vanzare-cumparare cu un grup de actionari care detin 57% din actiunile Carpatica.

Actionarii bancii au reiterat, in cadrul AGEA din 9 octombrie, suportul lor pentru ca J.C. Flowers sa devina noul actionar principal al institutiei de credit. "Intre timp, banca a finalizat cu succes actiunea de diminuare a capitalului social conform aprobarii AGA si a intreprins demersuri pentru derularea in perioada 3 noiembrie - 3 decembrie a exercitarii drepturilor de preferinta in cadrul majorarii de capital", a mai spus Gabriels.

El a subliniat ca echipa de conducere a bancii a decis sa amane orice intalnire cu investitorii pana in momentul finalizarii majorarii de capital si atragerea unui nou investitor majoritar. Actionarii Carpatica au mandatat directoratul, in AGA din 9 octombrie, sa ofere fondului american J.C. Flowers sau altor investitori dreptul sa subscrie titlurile ramase nesubscrise in cadrul unei majorari a capitalui cu 110 milioane lei, care trebuie realizata pana la finele lunii noiembrie.

Titlurile ar urma sa fie oferite fondului J.C. Flowers "(...) si sau fondurilor de investitii care beneficiaza de consultanta J.C. Flowers sau oricaror entitati controlate de acestea direct sau indirect, intr-un termen care va fi stabilit de Directorat", se arata in raport.
J.C. Flowers are termen 20 de zile lucratoare, de la o data care va fi indicata de Directorat, pentru a-si exprima intentia scrisa de a subscrie, in caz contrar actiunile urmand sa fie oferite catre unul sau mai multi alti investitori. Data indicata de Directorat nu poate fi mai devreme de data la care se incheie perioada de exercitare a dreptului de preferinta. Actiunile ramase nesubscrise vor fi oferite in cadrul plasamentului privat la pretul de 0,1001 lei/titlu.

Banca are sediu central la Sibiu si isi desfasoara activitatea prin 57 de sucursale, 43 de agentii si 17 puncte de lucru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri