Bancile grecesti din Romania au nevoie de 14 mld. euro

Cele mai mari patru banci din Grecia, National Bank of Greece (NBG), Piraeus Bank, Eurobank Ergasias si Alpha Bank, toate cu operatiuni si in Romania, au nevoie de capital suplimentar de 14,4 miliarde euro, arata testele de stres derulate de Banca Centrala Europeana (BCE).

In Romania, Eurobank controleaza Bancpost, National Bank of Greece detine Banca Romaneasca, iar Piraeus Bank si Alpha Bank au operatiuni sub brand propriu, scrie Mediafax.

O verificare a calitatii activelor a aratat necesitatea unei ajustari a valorii cu 9,2 miliarde de euro la cele patru institutii de credit, se arata intr-un comunicat publicat sambata de BCE. In cadrul testelor de stres, deficitul de capital al bancilor s-a situat la 14,4 miliarde de euro intr-o simulare de criza si la 4,4 miliarde de euro in scenariul de baza, potrivit Bloomberg.

Cele patru banci vor trebui sa transmita BCE planuri de recapitalizare pana pe 6 noiembrie. Guvernul de la Atena si creditorii europeni au incheiat in aceasta vara un nou acord pentru sustinerea financiara a statului elen, dupa mai multe luni de divergente, care au adus Grecia aproape de iesirea din zona euro. Recapitalizarea bancilor este vazuta ca un prim pas in revitalizarea economiei tarii, lovita dur de recesiune si masurile de control al capitalului.

Institutiile de credit vor cere actionarilor si investitorilor care detin obligatiuni ale bancilor sa acopere necesarul de capital, inainte de a apela la fonduri de pana la 25 de miliarde de euro puse la dispozitie de catre stat, potrivit unui plan pentru recapitalizarea sistemului bancar programat sa fie votat sambata de parlamentul elen.

Citeste si:
Sub 20% dintre locuinţe sunt asigurate printr-o poliţă de asigurare
România, la 44 de ani de la...

De asemenea, bancile vor putea cere posesorilor de actiuni obisnuite sau preferentiale, precum si investitorilor care detin alte instrumente financiare, sa accepte pierderi in cadrul procesului de recapitalizare, inainte de a putea apela la sprijinul statului, potrivit proiectului de lege aflat in discutie in parlamentul elen.

Statul elen va obtine banii necesari recapitalizarii sistemului bancar prin imprumuturi de la tarile zonei euro, in cadrul programului de ajutor financiar.

Sursa foto: Barabas Csaba/shutterstock.com

Citeste si:
Sprijin pentru turism: 750 de milioane de euro pentru salvarea...
Sprijin pentru turism:...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri