Visa Inc., gigantul american cu sediul in California, va prelua Visa Europe, fosta subsidiara europeana care este operata de banci si procesatori de plati, in cadrul unei decizii strategice care va crea o singura companie la nivel global. Intelegerea financiara ar putea ajunge la 21,2 miliarde de euro, cu o plata initiala de 16,5 miliarde de euro.

Peste 22 de banci din Romania vor beneficia si ele de sumele virate de gigantul american de plati si tehnologie, dar nu se cunoaste inca cuantumul acestor venituri din vanzarea participatiilor la Visa Europe. Totusi, unul dintre cei mai mari actionari ai Visa Europe, Barclays, ar putea incasa 1,7 miliarde euro.

Achizitia strategia a rudei europene a Visa va adauga in portofoliul Visa Inc. circa 500 milioane de carduri, pe care se realizeaza anual mai mult de 1.500 miliarde de tranzactii. Potrivit anuntului facut de americani, pachetul financiar ar putea fi suplimentat dupa 4 ani de la acest deal cu inca 4,7 miliarde de euro, daca vor fi atinse unele target-uri de performanta, ceea ce ar putea ridica valoarea deal-ului la 21,2 miliarde de euro.

Plata initiala - de 16,5 miliarde euro - va consta din 11,5 miliarde euro in cash si actiuni preferentiale (care vor putea fi convertite in actiuni de clasa A la Visa Inc) in valoare de 5 miliarde euro. Tranzactia urmeaza sa fie supusa analizei autoritatilor de concurenta si ar putea fi inchisa in al treilea trimestru din 2016.

Visa Europe este o organizatie detinuta si condusa de aproximativ 3.000 de banci si institutii financiare din 38 de state europene. Visa Europe a fost creata in 2004 si, in octombrie 2007, a devenit independenta fata de corporatia globala Visa Inc., care s-a listat la New York Stock Exchange.

Visa Inc. precizeaza ca discutiile privind o preluare au inceput in al doilea trimestru al anului, dupa ce tentativele anterioare de a ajunge la o intelegere cu bancile care detin Visa Europe au esuat. Gigantul american de plati si tehnologie apreciaza ca, in urma acestei tranzactii, va da o lovitura puternica concurentului MasterCard, desi Visa domina deja piata britanica, cu o cota de piata de 80%, dar si alte tari europene.

"Integrarea intr-un singur business global ne va asigura ca avem puterea financiara si operationala necesara sa acceleram urmatoarea generatie de plati in Europa", a spus Nicolas Huss, CEO Visa Europe.

Visa Inc. se bazeaza pe faptul ca va beneficia de potentialul de crestere al pietei europene, unde aproximativ 37% din cheltuielile de consum, 3.300 miliarde de dolari, se fac folosind cash-ul sau cecurile. Europa a adoptat timpuriu si platile mobile, nisa care va cunoaste o crestere puternica in viitorul apropiat, potrivit analistilor.

Visa a semnat mai multe parteneriate cu banci din Europa pentru lansarea platilor mobile, dar si in ceea ce priveste serviciile de tokenizare, portofele digitala sau wearables.

Sursa foto: Visa_Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri