Consiliul de Administratie al BNR a decis, joi, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Totodata, CA al bancii centrale urmareste in continuare gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar. Majoritatea analistilor au anticipat decizia BNR de mentinere a dobanzii-cheie si a ratelor RMO la 8% pentru pasivele in lei si 14% pentru cele in valuta. Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a declarat la jumatatea lunii iunie ca BNR nu va mai reduce dobanda de politica monetara, in conditiile unei rate negative a inflatiei si a unei cresteri economice de circa 4% in acest an, anunta Mediafax.

La sedinta de politica monetara de la inceputul lunii iulie, dobanda-cheie si ratele RMO au stagnat, pe fondul crizei din Grecia si al tensiunilor din regiune. Deciziile de politica monetara au ramas neschimbate si in august si septembrie. Guvernatorul afirma in dupa sedinta CA din septembrie ca banca centrala incearca sa-si creeze un culoar liber, indiferent de situatia din Europa, care sa-i permita continuarea procesului de scadere a ratelor rezervelor minime obligatorii pentru a le alinia la standardele europene in urmatorii doi ani, media europeana situandu-se la circa 2%.

Ultima taiere a fost aplicata de BNR in luna mai, cand a redus dobanda-cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75% pe an, precum si ratele RMO pentru pasivele in lei cu 2 puncte procentuale, de la 10% la 8%, masura care i-a luat prin surprindere pe analisti. Banca centrala a redus dobanda de politica monetara de patru ori in cursul acestui an si de cinci ori anul trecut.

La randul sau, Fondul Monetar International a recomandat la finalul vizitei la Bucuresti, pe 22 octombrie, ca politica monetara sa nu fie relaxata imediat, cu toate ca inflatia se va mentine negativa pana la jumatatea anului viitor, avand in vedere relaxarea fiscala expansiva din 2016, cresterea rapida a salariilor si incertitudinile de pe pietele financiare globale.

"Se preconizeaza ca inflatia generala anuala se va mentine in zona negativa pana la mijlocul anului 2016, reflectand in mare parte reducerea TVA-ului la alimente din luna iunie si reducerea cotei standard de TVA din ianuarie 2016 si preturile mai mici la marfuri. Cu toate acestea, nu se impune o relaxare imediata a politicii monetare, data fiind pozitia fiscala bazata pe expansiune din anul 2016, cresterea rapida a salariilor, anticipatiile inflationiste amplu ancorate si incertitudinile ce persista pe pietele financiare globale", a declarat intr-un comunicat sefa misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter, la finalul vizitei din perioada 13-21 octombrie. CA al BNR a analizat si aprobat Raportul asupra inflatiei, care va fi prezentat luni, 9 noiembrie, intr-o conferinta de presa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri