Cu privire la starea sistemului de pensii este foarte bine stiuta bomba demografica. Aceasta piramida inversata a varstelor a fost pusa in evidenta de foarte multe ori si, ca urmare, Pilonul II joaca un rol foarte important, deoarece pentru majoritatea angajatilor din Romania, reprezinta singura forma de economisire, spune Marius Popescu, CEO al NN Asigurari de Viata (VEZI VIDEO).

"Aici, conform legii, ar fi trebuit sa ajungem in 2016 la 6% contributie din venitul brut, dar din cauza crizei, majorarea treptata a acestei contributii a fost inghetata timp de un an. Astfel, cred ca ar fi important ca, de asemenea, in urmatorul guvern sa se aiba in vedere prinderea din urma a acestui calendar, iar in anul 2016 sa avem o contributie de 6% in fondul de pensii obligatorii", a declarat Marius Popescu, in cadrul emisiunii Wall-Street 360 [VEZI VIDEO].

In opinia sa, ritmul de crestere a contributiei ar putea fi chiar mai accelerat. "In momentul in care, din cauza demografiei, vom avea din ce in ce mai putini angajati si din ce in ce mai multi pensionari, vom putea redistribui din ce in ce mai putin din ce taxe platesc angajatii catre viitori pensionari si atunci devine important ca sa fi cladit deja acesti oameni in conturile lor de pensii private o suma mai consistenta. Asadar, cred ca acest lucru ar fi cel mai important de facut", arata seful NN Asigurari de Viata.

De asemenea, in ceea ce priveste perioada de plata a pensiilor private pentru Pilonul II, Marius Popescu spune ca Legea de plata este importanta acum pentru ca oamenii sa poata bedea despre ce este vorba. "Este dificil pentru ei sa-si dea seama cam despre ce sume o sa fie vorba si cum vor fi platite pensiile", mai spune Marius Popescu.

Citeste si
Ce "artificii" a folosit Guvernul la calculul deficitului pe 2018?