ING a redus estimarile de inflatie in Romania pentru 2015 si 2016 cu 0,2 puncte procentuale, la -0,7%, respectiv 1,2%, in timp ce pentru 2017 prognoza a fost majorata cu 0,6 puncte, la 2,7%, principalul motiv fiind modificarea asteptarilor legate de preturile petrolului.

Banca a revizuit in scadere estimarile referitoare la pretul petrolului Brent, de referinta la bursa din Londra, la 60-70 dolari pe baril pentru sfarsitul anului 2016 si 75-80 dolari pe baril pentru 2017, se arata intr-o analiza publicata joi de institutia financiara, potrivit Mediafax.

ING a incorporat in estimarile referitoare la inflatie si noile informatii referitoare la calendarul de ajustare a preturilor administrate, anticipand un impact mai redus asupra inflatiei, in conditiile in care autoritatile de reglementare cer reducerea preturilor electricitatii, ceea ce va compensa o parte din cresterea determinata de componenta obligatorie a energiei verzi in cosul de consum.

Noile estimari includ totodata asteptari de apreciere a leului in 2017. Inflatia anuala din octombrie, de -1,64% este peste asteptarile ING, de -1,7%, ca urmare a volatilitatii preturilor legumelor proaspete, reflectand impactul secetei.
Dinamica preturilor alimentelor ramane puternic influentata de reducerea TVA, efectul masurii urmand sa dispara din statistici in iunie 2016. Banca anticipeaza ca reducerea cotei standard de TVA cu 4 puncte procentuale, la 20%, in ianuarie 2016, va mentine perspectiva inflatiei la un nivel scazut o perioada lunga de timp.

Potrivit ING, Banca Nationala a Romaniei va continua politica monetara relaxata si va reduce nivelul rezervelor minime obligatorii in moneda locala cu 6 puncte procentuale (in trei etape), la 2% in 2016, eliberand astfel lichiditati in valoare de 9 miliarde de lei.

Rata anuala a inflatiei a ajuns in teritoriu negativ in iunie, pentru prima data in ultimii 25 de ani, la -1,6%, dupa ce preturile au fost mai mici cu aproape 3% fata de mai, pe fondul reducerii TVA la alimente si bauturi la 9% de la 1 iunie.

BNR a revizuit din nou, joia trecuta, prognoza pentru rata anuala a inflatiei, la -0,7% pentru finele acestui an, in scadere cu 0,4 puncte procentuale fata de estimarea din august, si la 1,1% pentru sfarsitul anului viitor, cu 0,4 puncte procentuale in crestere.

Scenariul bancii centrale privind inflatia include prevederile Codului Fiscal si modificarile aduse prin ordonanta de urgenta din octombrie. "Fara impactul de runda I al reducerii cotei TVA, rata prognozata a inflatiei ar atinge 2,1% la sfarsitul acestui an si la 2,7% in 2016", a afirmat luni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu in conferinta de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei.

El a aratat ca rata anuala a inflatiei este anticipata la valori negative pana in mai 2016, urmand sa revina ulterior in teritoriu pozitiv, dar inferioare, pana la sfarsitul anului urmator, limitei inferioare a intervalului tintei BNR, de 2,5% plus/minus un punct procentual, deci sub 1,5%.

Rata anuala a inflatiei este estimata a reintra in interiorul intervalului in 2017. La prognoza din august, BNR estima o inflatie de -0,3% in 2015 si de 0,7% pentru finele anului urmator.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri