Batrana doamna a sistemului bancar romanesc ar putea sa ramana inca un an in propritatea statului, care nu doreste sa o lase pentru mai putin de 500 de milioane de euro
Dupa succesul inregistrat in privatizarea Bancii Comerciale Romane, toti ochii au ramas atintiti spre ultima banca mare de stat din Romania: Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC). Initial au fost inscrise pe lista petitorilor sase banci intenationale, in acest moment ramanand in cursa doar doua: National Bank of Greece si OTP Bank din Ungaria. Pretul cerut: minim 500 de milioane de euro.

Analistii au apreciat ca aceasta suma este nerealista pentru valoarea bancii. Credit Suisse considera ca pretul de 500-700 milioane euro pentru un pachet de 69,9% din actiunile Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), asteptat de guvernul roman, este nerealist. "Comentand oferta OTP pentru CEC, Credit Suisse considera ca scopul guvernului roman de a obtine intre 500 si 700 milioane euro pentru 69,9% din CEC e prea mare". De asemenea, analistul Wood & Co, Jiri Stanik, considera ca pretul cerut de statul roman este prea mare, existand posibilitatea ca procesul de privatizare sa fie anulat.

Aceasta posibilitate a fost intarita si de catre presedintele CEC, Eugen Radulescu, care a afirmat ca procesul de privatizare ar putea fi anulat dacă nu se va obține cel puțin prețul minim de 500 milioane euro. "Nu este imposibil să fie anulată privatizarea CEC", a declarat, pentru NewsIn, Eugen Rădulescu. Potrivit unui raport al Wood & Co, NBG ar fi dispusa sa ofere 500 milioane de euro pentru pachetul de 69,9% din actiunile bancii, iar OTP ar oferi 450 milioane de euro.

Petarde bancare

Președintele CEC a refuzat să comenteze declarațiile publice făcute astăzi de analistul Wood&Co, Jiri Stanik, prin care acesta afirmă că "National Bank of Greece (NBG) este favorită în competiția pentru preluarea CEC, cu o ofertă mai bună, dar există șanse mari ca întreg procesul de privatizare să fie anulat". "Nu pot să comentez afirmațiile unui analist pe care nu îl cunosc. Astfel de declarații fac parte din politica de aruncat petarde și nu au nici o valoare", a declarat Eugen Rădulescu.

Chiar si OTP, una din cele doua banci ramase in cursa pentru achizitionarea CEC, nu este sigura de finalizarea privatizarii in acest an. În urmă cu o lună, președintele OTP, Sandor Csanyi, declara că nu crede că CEC va fi vândută în acest an deoarece "există o mare discrepanță între valoarea reală și cea estimată a băncii".

"Cred că 500 milioane de euro este un preț minim care poate fi obținut. S-au cumpărat bănci în regiune cu valori mult mai mari. Cine susține că sunt diferențe între valoarea reală a băncii și cea estimată habar nu are despre ce vorbește. Sunt numai vorbe aruncate în vânt", consideră Eugen Rădulescu. Potrivit acestuia, numai prin simpla comparație între valoarea activelor nete și valoarea de vânzare a altor bănci din regiune se poate deduce faptul că prețul pentru CEC poate fi mai mare.

"Deocamdată Comisia de privatizare este singura în măsură să ia o decizie privind anularea vânzării, or aceasta a stabilit un nou termen limită pentru depunerea ofertelor finale și angajante pentru CEC, pe 10 octombrie. Vom vedea ce se va întâmpla după această dată.", a mai spus președinzele CEC.

Bogdan Baltazar: CEC ar trebui sa ramana o banca rurala

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) ar trebui sa ramana o banca axata pe zona rurala care sa acorde, cu precadere credite de agro-finantare, a declarat citat de NewsIn, presedintele grupului BBP, Bogdan Baltazar. "La CEC era important sa vina cineva cu experienta in agro-finantari. De la privatizarea CEC au plecat dezamagiti mari actori precum Rabobank, care este banca agricultorilor, si banca Dexia, care este tot o banca de profil. Aceste banci au plecat din cauza taraganarilor statului", a spus fostul presedinte al BRD, Bogdan Baltazar.

El a adaugat ca in acest proces de pivatizare trebuie sa se tina cont ca "CEC este o banca a ruralului, iar forta sa trebuie sa fie a capsunarilor si a rudelor capsunarilor". Baltazar a adaugat ca privatizarea este necesara intrucat "statul este cel mai inapt gestionar".

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a obtinut in primul semestru un profit brut peste 20 milioane lei (5,58 milioane de euro), de aproape cinci ori mai mare decat cel raportat la sfarsitul anului trecut. La jumatatea anului trecut, CEC avea o pierdere de 5,4 milioane lei (1,5 milioane euro).

Creditele acordate clientilor nebancari au ajuns la un volum de circa 2,5 ori mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului 2005, atingand 2,6 miliarde lei, iar sursele atrase sunt de aproape 5,3 miliarde lei, in crestere cu 19% fata de semestrul I 2005.

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si