Legea “darii in plata” va ataca elementele structurale ale economiei, distrugand valoarea proprietatilor si saracind intreaga populatie, fara sa tina cont de cand sau unde au fost obtinute creditele si de cat de buni platnici au fost sau nu debitorii, a declarat Didier Colin, directorul general adjunct al BRD SocGen.

"BRD este o banca sistemica; prin urmare, nu estimam riscuri in raport cu o anume institutie, ci evaluam riscuri sistemice capabile sa puna in pericol stabilitatea tarii. Nimeni nu indrazneste sa vorbeasca despre cele mai grave scenarii pentru Romania, chiar daca este usor sa vedem ce s-a intamplat in situatii similare. De exemplu, criza din SUA a facut ca bancile sa devina proprietare pe cartiere intregi de locuinte apartinand clasei mijlocii. Pentru ca bancile nu erau pregatite pentru o astfel de situatie - sa administreze volume uriase de proprietati imobiliare – cartiere intregi au ramas pur si simplu pustii, conducand la dezastre sociale la nivel local si regional", avertizeaza directorul BRD specializat in managementul riscului.

In acelasi timp, el subliniaza ca spirala falimentelor generate de inghetarea pietei creditului ipotecar a lovit multe sectoare economice – de la cel imobiliar pana la constructii si transporturi, distributie, bricolaj sau chiar profesii liberale precum arhitectii sau inginerii structuristi.

S-au pierdut foarte multe locuri de munca. Aceste mecanisme sau legi de “plata in natura” au provocat cea mai grava recesiune la nivel mondial dupa criza din 1929. Aceiasi factori toxici tind sa provoace aceleasi rezultate toxice si probleme profunde cu efecte cronicizate.

"Chiar daca simtul de raspundere al factorilor de decizie va prevala in ultima secunda, neutralizand aceasta lege, ma tem pentru viitorul cresterii economice din Romania. Aceasta deoarece investitorii se vor gandi de doua ori inainte de a finanta proiecte autohtone, ceea ce este regretabil dat fiind potentialul extraordinar al acestei tari. Cum sper ca deja este evident, consecintele unei astfel de legi merg dincolo de discutii despre suportabilitatea sistemului bancar. Multe institutii financiare – inclusiv Societe Generale, cu ai sai 150 de ani de istorie – au depasit multe situatii de criza. Efectele acestei legi lovesc direct factorii esentiali pentru cresterea economica, precum stabilitatea legislatiei si un acces real si facil la capitalul care asigura dezvoltarea. Romania merita o clasa de politicieni veritabili, capabili sa inteleaga aceste realitati", concluzioneaza oficialul BRD.

Sursa foto: Piotr Adamowicz_Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri