Administratorii de pensii private, reprezentati prin Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR), se arata ingrijorati de eventualitatea unei inghetari, care ar fi fost decisa de noul guvern Ciolos de "tehnocrati", a contributiei virata de la bugetul asigurarilor sociale de stat catre Pilonul II al sistemului de pensii, la nivelul actual de 5% pentru anul 2016.

"Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR) isi manifesta ingrijorarea fata de informatiile aparute in mai multe surse importante mass-media, conform carora contributia virata de la bugetul asigurarilor sociale de stat catre Pilonul II al sistemului de pensii va fi inghetata la nivelul actual de 5% pentru anul 2016. Aceasta informatie este cu atat mai grava cu cat nivelul contributiei virate de la buget catre fondurile de pensii administrate privat ar trebui sa ajunga la 6% in 2016, conform Legii 411/2004", potrivit unui comunicat al APAPR.

Administratorii de pensii mai subliniaza ca "Inghetarea contributiei la 5% ar insemna sume de circa 200 de milioane de euro care nu vor mai ajunge in conturile celor aproximativ 6,5 milioane de viitori pensionari, cei care contribuie la Pilonul II al sistemului de pensii private. Nerespectarea angajamentelor din Legea 411/2004 si Programul de Convergenta [...] i-ar dezavantaja atat pe cei aproape 6,5 milioane de contributori, cat si sistemul in ansamblu".

Anterior, APAPR isi manifestase nemultumirea si fata de varianta de buget construita de fostul ministru al Finantelor, Eugen Teodorovici, care prevedea, printre alteles, si modificarea legii privind fondurile de pensii adminstrate privat, astfel incat cota de contributie sa creasca la doar 5,5% anul viitor si la 6% abia in 2017. Acum, noul guvern Ciolos isi propune insa sa inghete complet contributia in 2016 la 5%, fapt ce ingrijoreaza si mai mult APAPR.

In comunicatul APAPR, se mai arata ca "de la lansare si pana in prezent (septembrie 2015), fondurile de Pilon II au inregistrat un randament mediu anualizat de 10,25%. Ca urmare, consideram ca reforma trebuie sa continue in sistemul de pensii private, prin respectarea Legii 411/2004, care prevede o contributie de 6% pentru Pilonul II in 2016".

In opinia APAPR, o pastrare a nivelului contributiei virate la Pilonul II la 5% ar insemna ignorarea unei legi adoptate de Parlamentul Romaniei, bani mai putini pentru milioane de viitori pensionari si o lovitura data mediului de afaceri din Romania, care asteapta predictibilitate si protejarea investitiilor. "O astfel de masura este cu atat mai greu de inteles cu cat Guvernul prognozeaza pentru 2016 un an de crestere economica record, in care promite sa mizeze pe investitii, dezvoltare si stabilitate", spun administratorii de pensii.

Sursa foto: Pensii private / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri