Legea darii in plata ar putea avea ca efect reorientarea de fonduri ale bancilor catre zona creditarii de companii si autoritati publice locale, unde marjele practicate sunt insa deja la un nivel foarte redus, pana intr-un punct procentual, a declarat presedintele EximBank, Traian Halalai.

"Deja pe partea de corporate exista o competitie acerba pentru clientii «sanatosi» si cu proiecte viabile. La autoritati publice locale marjele au ajuns si la 0,2-0,3 puncte procentuale (peste ROBOR, n.r.). (...) Pe companii discutam de 0,5-1 puncte procentuale", a declarat pentru Mediafax seful EximBank, institutie de credit cu activitati pe segmentul companiilor si autoritatilor locale.

Promulgarea legii darii in plata in forma actuala ar putea impinge bancile comerciale sa realoce fonduri de la creditarea populatiei catre finantarea companiilor si autoritatilor publice locale, intensificand concurenta pe un segment deja aglomerat.

"Competitia este foarte acerba. Daca legea (darii in plata, n.r.) va fi promulgata in forma asta, s-ar putea sa existe o schimbare a opticii bancilor comerciale dinspre retail spre corporate, cu o presiune mai mare pe marje. Lichiditati sunt in piata", a spus Halalai.

Proiectul de lege care permite unei persoane care s-a imprumutat la banca si nu mai poate plati datoria sa treaca in proprietatea bancii imobilului ipotecat a fost adoptat la sfarsitul lunii noiembrie de Camera Deputatilor, in calitate de for legislativ decizional. Urmatoarea etapa este cea a promulgarii de catre Presedintie. Unele sectoare economice legate de creditarea ipotecara ar putea fi de asemenea afectate.

"S-ar putea sa fie sectoare afectate, precum constructiile si materialele de constructii. EximBank nu are expunere pe real-estate prin politica pe care a avut-o de la inceput si nici pe piata constructiilor, zona pe care am fost foarte reticenti in ultimii ani din cauza impactului crizei", a declarat Halalai.

O concurenta mai intensa pe creditarea corporate ar conduce la diminuarea marjelor si pentru EximBank, a spus presedintele institutiei de credit.

"Suntem pregatiti si sunt convins ca o sa facem fata cu succes. Desigur, cu diminuarea marjelor de profitabilitate, dar pentru Eximbank profitul nu a fost niciodata prima tinta. Avem un rol specific in economie - sprijinim mediul de afaceri, dar (trebuie, n.r.) sa gasim echilibrul intre acest rol de a sprijini economia nationala si profitabilitate", a spus Halalai.

EximBank, detinuta de stat, are ca principale servicii finantarea, garantarea si asigurarea, obiectivul institutiei de credit fiind sa sustina activitatea exportatorilor, a IMM-urilor si companiilor cu proiecte in domenii prioritare pentru economie, in special a celor care contribuie la absorbtia de fonduri europene.

Anul trecut, EximBank a obtinut un profit de 46,6 milioane lei, in timp ce expunerea totala a urcat la 4,7 miliarde de lei, de la 4,5 miliarde de lei anul anterior. In primele noua luni din acest an profitul net s-a situat la 55 de milioane de lei, in urcare cu 58% fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Legea darii in plata a fost trimisa spre promulgare la Presedintie, iar presedintele Klaus Iohannis are termen de 20 de zile pentru a o promulga, pentru a o retrimite in Parlament sau pentru a o ataca la Curtea Constitutionala.

Potrivit acestei legi, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate in favoarea creditorului, in situatia in care executarea obligatiilor asumate prin contractul de credit a fost garantata cu doua sau mai multe bunuri. Debitorul trebuie sa transmita creditorului prin intermediul unui executor judecatoresc, al unui notar public sau al unui avocat o notificare creditorului in care anunta decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului sau bunurilor ipotecate.

Toate costurile notariale si ale executorului judecatoresc sau avocatului, dupa caz, vor fi suportate de debitor. Dupa comunicare deciziei de catre debitor, creditorul nu mai poate urmari codebitori sau garantii personali sau ipotecari pentru stingerea creditului.

Astfel, la momentul incheierii contractului pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronuntarii hotararii judecatoresti definitive, va fi stinsa orice datorie a debitorului fata de creditor, acesta din urma neputand solicita sume de bani suplimentare.

Bancherii si asociatiile acestora au criticat dur legea, spunand ca pericliteaza piata creditului imobiliar prin restrictionarea drastica a accesului la finantare, avand efecte si asupra dezvoltatorilor imobiliari si sectorului contructiilor.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri