Tibor Pandi a ales banking-ul tarziu, dupa ce s-a pregatit pentru o cariera in fizica, dar acum bifeaza 20 de ani de experienta la doua banci de top si se poate mandri cu trei functii de conducere in Citi, una dintre cele mai mari banci la nivel global. Povestea tanarului din Iugoslavia, care era convins in adolescenta ca nu va purta niciodata costum, este impresionanta, avand in vedere ca ascensiunea in banking a studentilor din tarile Europei de Est era o adevarata provocare cu 20 de ani in urma.

Tibor nu este acum doar un bancher de succes la nivel international, ci se poate mandri cu nu mai putin de trei functii in cadrul Citi: este Country Officer pentru Romania, Cluster Head pentru Romania si Bulgaria si Corporate Banking Head for CE5 region (cele 5 tari unde Citi are prezenta fizica: Cehia, Slovacia, Romania, Bulgaria si Ungaria, functie din care coordoneaza insa si tarile in care banca nu are o prezenta fizica, dar face business in ele: Estonia, Lituania, Letonia, Belarus, Moldova, Albania si tarile din fosta Iugoslavie).

Chiar inainte de Craciun, ne-am intalnit cu Tibor Pandi la Casa di Peroni, un restaurant italian cochet din inima Bucurestiului, pe Calea Victoriei 46. Timp de o ora, discutia ne-a purtat de la adolescenta lui Tibor, cand era convins ca nu avea sa poarte costum niciodata sau sa faca vreun job care sa aiba legatura cu economia, si pana la responsabilitatile la care a ajuns dupa 20 de ani de banking.

De altfel, managerul Citi este la baza fizician, dar in anii '80 oportunitatile erau limitate in aceasta arie, cu atat mai mult pentru tinerii din fosta Iugoslavie. "Ceea ce mi-a placut cu adevarat a fost fizica si asta am studiat in liceu. Am vrut sa merg in acea directie. Dar mi-am dat seama ca in fizica, daca vrei sa faci cariera, trebuie sa muncesti intr-un loc ca CERN (Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara din Elvetia), si sa fii foarte aproape de geniu. In plus, in anii '80 oportunitatile erau si ele limitate. Puteam sa fiu profesor, dar in rest nu stiam ce alte oportunitati sa urmaresc", isi aminteste managerul de 46 ani.

In plus, pentru ca vorbim de Iugoslavia la finalul anilor '80 (Tibor s-a nascut in Novi Sad), o cariera in fizica nu reusea sa ii asigure un standard de viata rezonabil. In acest context, Tibor a calatorit in 1991 in Viena pentru a invata limba germana, unde niste prieteni din Novi Sad care studiau la o scoala de afaceri l-au inspirat cu privire la o cariera in finante.. "Am luat o carte pe care o aveau si mi-am dat seama ca ce citeam era foarte interesant. Nu stiam de banking atunci, dar mi-a placut toata ideea unei scoli de business", recunoaste Tibor.

Revelatia l-a indreptat in cele din urma spre o cariera de succes in banking, dar drumul pana la elita bancherilor a fost presarat cu provocari, dar si oameni interesanti care i-au oferit o sansa tanarului din Iugoslavia.

"A fost momentul in care mi-am dat seama ca asta vreau sa fac, desi eram in anul 2 la Electrotehnica. Dorinta mea de a renunta la drumul sigur al unei cariere de inginer pentru ceva vag precum “scoala de business” a fost, la vremea aceea, un soc pentru toti, mai ales ca trebuia sa imi platesc scoala de business. A trebuit sa incep sa muncesc, dar mi-am dorit atat de mult incat munceam dimineata, iar dupa-amiaza mergeam la facultate", povesteste Tibor, care a parasit in '93 Iugoslavia - chiar inainte de a incepe razboiul - pentru a studia economia la Universitatea Corvinus din Budapesta.

"In '91 era hiperinflatie, era aproape razboi in fosta Iugoslavie, asa ca doar putini studenti aveau bani sa studieze la Paris. Eu nu ma numaram printre ei. Asa ca a trebuit sa gasesc o solutie si asa am ajuns in Ungaria, la Facultatea de Stiinte Economice. A fost o perioada grea, am muncit la inceput pentru ocompanie, apoi pentru Universitate, unde eram cercetator asociat, pentru a putea sa imi platesc studiile".

Insa, unul dintre momentele de cotitura din viata tanarului economist a avut loc in 1995, cand s-a dus sa vada o prezentare a ABN Amro si asa l-a cunoscut pe CEO-ul bancii. Acesta i-a propus sa vina sa lucreze pentru ABN Amro.

"A fost o decizie simpla: lucram la Universitate, aveam un salariu mic si perspectivele erau limitate. Asa ca am plecat la Amsterdam pentru un an sa fac un training, care ulterior s-a numit Academia ABN Amro", povesteste razand Tibor, privind retrospectiv decizia care i-a marcat cariera. Dupa training, Tibor Pandi a intrat in echipa ABN Amro din Ungaria, unde a stat pana in 2001, cand a fost recrutat de Citi.

In primii 9 ani la Citi a fost responsabil pentru Slovenia si Croatia, avand in vedere ca vorbea fluent patru limbi, inclusiv sarba, si era din regiune. Ulterior, Tibor a coordonat tarile in care Citi nu avea o prezenta locala. "Aveam sediul in Budapesta, dar nu aveam nicio treaba cu clientii maghiari, ci calatoream in toate tarile din fosta Iugoslavie, dar si in tarile baltice, unde Citi nu avea o prezenta fizica. Practic, calatoream 100% din timpul meu ca sa ma intalnesc cu clientii".

In aprilie 2010, Tibor a preluat functia de sef al Citi Romania, in mijlocul crizei financiare, fiind martorul cresterii TVA si al taierii de salarii. Insa, dupa cum el insusi recunoaste, activitatea Citi nu a suferit prea mult in cursul crizei, pentru ca este o banca conservatoare, care se concentreaza pe cei mai mari dintre clientii din piata.

"Cand piata creste foarte foarte repede, noi nu crestem la fel de repede, dar cand pietele incep sa cada, noi nu suferim la fel de mult ca alte banci", rezuma in cateva cuvinte filozofia bancii americane.

Banca insa nu isi masoara performanta in termeni de cota de piata, fiind printre putinele banci din piata locala care nu alearga dupa clienti, ci prefera calitatea in detrimentul cantitatii. "In 15 ani de banking la Citi, nu am fost evaluat vreodata in functie de cota de piata dupa active".

Romania este fantastica, dar are o problema...

Tibor face in aprilie 6 ani de cand a venit in Romania si recunoaste ca a cutreierat-o in lung si-n lat, cu pasiunea specifica unui expat care ajunge intr-o noua tara. "In weekend-uri, in masura in care imi permite timpul, explorez Romania, dar lipsa autostrazilor este o problema. Dar altfel, cred ca Romania este fantastica".

Tibor a ratat foarte putine dintre frumusetile Romaniei: a fost in Delta de cateva ori, in Bucovina, la Balea Lac, la Vulcanii Noroiosi, la Bran si Portile de Fier. "Am fost de 5-6 ori la castelul Bran, am ajuns sa stiu fiecare piatra si toti ghizii turistici. Singura regiune in care nu a reusit inca sa ajunga (poate si din cauza infrastructurii) este Maramuresul”.

"Daca vrei sa vezi ceva, doar spune-mi si iti spun la ce hotel sa mergi si ce sa vizitezi", spune Tibor razand, cu increderea expatului care a vazut din Romania mai mult decat multi dintre romani.

Concediile si le imparte intre Romania si Serbia, unde Tibor isi viziteaza familia, dar si tari mai exotice, precum India sau Bali. "Din pacate, in aceste locuri vezi multa saracie, dar in acelasi timp oamenii sunt extraordinari, sunt fericiti cu ce au. Vezi saracie, dar nu vezi tristete", a remarcat managerul Citi.

Cat despre sport si dorinta de a face miscare a romanilor, Tibor Pandi crede ca Romania este una dintre cele mai active si mobile tari din regiune. "Oriunde ma duc in weekend vad multi oameni care isi transporta bicicletele pe masini in drum spre munte, pe DN 1".

Citi a avut si o initiativa de incurajare a sportului si exercitiilor fizice in randul angajatilor, in toamna anului trecut, cand mai multi angajati si-au luat bicicletele si au facut un traseu dus-intors intre Azuga si Predeal. "Am o echipa tanara care este in forma, chiar daca, la prima vedere, bancherii stau cam toata ziua in fata calculatorului".

De altfel, Citi organizeaza intern si o competitie globala de fitness, prin intermediul unei aplicatii denumite Citi Fitness Challenge, prin care incurajeaza numeroase activitati fizice in randul angajatilor, competitie care are si o componenta de responsabilitate sociala. Fiecare angajat se inregistreaza in aplicatie, acumuleaza puncte in functie de activitatile pe care le face, iar apoi aceste puncte sunt transformate in donatii pentru scopuri caritabile.

La nivel global, Citi a selectat 3 ONG-uri (United Way Worldwide, Project HOPE si CARE International), catre care a efectuat o donatie in valoare de 50.000 dolari, ca urmare a atingerii obiectivelor de fitness de catre cei 20.000 de angajati care s-au inscris in program in intreaga lume. Toate cele trei ONG-uri activeaza in zona imbunatatirii calitatii vietii si a luptei impotriva saraciei.

Carti de business si mentori care i-au influentat cariera

Desi a citit "o doza buna de carti de business", managerul Citi incearca acum sa se tina departe de cartile de business, pe care le considera prescriptive, pentru ca propun modele care ar trebui sa se potriveasca in orice situatie, precum o forma de prajituri. "Cred in educatie, in munca si in experienta castigata in business, dar citesc carti de fizica si carti care au legatura cu modul in care gandesc oamenii", spune razand Tibor.

De fapt, cand Tibor si-a obtinut licenta la Universitate a lucrat cu un profesor specializat in stiinte cognitive. "Este interesant sa vezi cum gandesc oamenii si cum se conecteaza valorile cu business-ul, definind astfel modul de gandire in afaceri". Una dintre cartile citite recent de Tibor Pandi este cunoscuta opera a lui Daniel Kahneman, Gandire rapida, gandire lenta.

Cred ca si cartile de business sunt utile si trebuie sa le consulti, dar nu sunt intotdeauna aplicabile in realitate. In cele din urma, economia este despre oameni si despre psihologie.

Modelul in cariera pe care Tibor l-a avut este managerul de la ABN Amro care l-a recrutat, un manager la nivel de tara care a crezut in educarea tinerilor din Europa de Est si care s-a asigurat ca acestia vor avea sanse egale sa invete si sa fie trainuiti in Academia ABN Amro la fel ca tinerii din Vest.

"Cand am vrut sa plec si sa ma uit spre o activitate mai interesanta, in Trezorerie, el mi-a spus ca trebuie sa gestionez mai intai o sucursala in mijlocul Ungariei, intr-un oras mic, o sucursala care genera pierderi. Sarcina mea era sa aduc unitatea pe profit. Mi-a zis asa: Tibor, nu o sa fii niciodata un bun bancher sau manager daca nu te duci sa gestionezi o situatie dura din afara sediului central. Si pana la urma am acceptat. La inceput am urat ceea ce a trebuit sa fac, dar apoi, uitandu-ma in urma, am inteles ca a avut viziune si a avut dreptate, pentru ca a fost una dintre cele mai bune lectii de banking pe care le-am primit. Folosesc si astazi ceea ce am invatat de la acest bancher".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri