BERD suplimenteaza fondurile pentru facilitarea accesului IMM-urilor la finantari

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va suplimenta cu 250 milioane euro fondurile unui proiect destinat sprijinirii institutiilor de intermediere financiara care acorda finantari pentru IMM-uri in Romania, Bulgaria si Croatia, potrivit unui comunicat al BERD citat de NewsIn. Pana in acest moment, BERD a alocat pentru acest proiect fonduri in valoare de 1,1 miliarde euro.

Principalul obiectiv al acestui proiect este sprijinirea accesului IMM-urilor la finantari acordate de institutiile de intermediere financiara din tarile respective, se spune in comunicat.

Proiectul are in vedere acordarea de fonduri pe termen mediu si lung institutiilor de intermediere financiara, pentru facilitarea accesului IMM-urilor la finantari, acordarea de asistenta tehnica institutiilor de intermediere financiara, in vederea imbunatatirii relatiei lor cu IMM-urile, precum si o serie de facilitati, menite sa incurajeze institutiile de intermediere financiara sa dezvolte produse destinate IMM-urilor.

Fondurile prevazute de BERD pentru acest proiect vor fi acordate acelor banci si companii de leasing din tarile mentionate care vor dovedi ca au o situatie financiara stabila, un management de calitate, precum si interes pentru dezvoltarea de afaceri cu sectorul IMM, se spune in comunicatul BERD. Proiectul este deschis si institutiilor financiare nebancare, cum ar fi cooperativele de credit.

Consiliul National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a acuzat recent guvernul ca aloca pentru firmele mici si mijlocii (IMM) mai putin de 0,05% din PIB, desi legea prevede finantarea cu 0,2% din PIB , iar in programul de guvernare se promitea alocarea a 0,4% din PIB pentru IMM "in prezent, pentru toate programele Agentiei Nationale pentru intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC), bugetul alocat este de 246,33 milioane lei, ceea ce reprezinta mai putin de 0,05% din PIB", se mentioneaza intr-un comunicat de miercuri al CNIPMMR.

Pe data de 1 septembrie 2006, BERD a anuntat ca, in colaborare cu Comisia Europeana si Ministerul roman al Integrarii Europene, va lansa facilitati de creditare pentru microintreprinderi si firme mici de 52,5 milioane euro (circa 185 milioane lei), din care pana la 40 milioane euro vor fi furnizati de BERD, iar 12,5 milioane euro vor fi acordati de Comisia Europeana si de Ministerul Integrarii Europene (MIE) din Romania.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri