Tot anul 2015, decizia Federal Reserve (sistemul de banci centrale al SUA - n.r.) a tinut capul de afis in toate discutiile despre prognoze. Acum, mult asteptata decizie de crestere a dobanzii s-a adeverit. Cum a evoluat leul in fata euro si a monedei americane dupa decizia istorica de aseara a Fed.

In prima sedinta dupa decizia istorica a Fed, leul a castigat putin teren in fata euro si a coborat discret sub pragul de 4,50 lei/euro, in timp ce fata de dolar moneda nationala a pierdut peste 2 bani, la 4,1456 lei/dolar.

"Dolarul american a atins un maxim al ultimelor doua saptamani fata de un cos al celorlalte monede majore in preajma sedintei de politica monetara a Fed. Euro se tranzactioneaza in momentul redactarii in apropierea noului minim al ultimei saptamani atins in cursul diminetii la 1,0830 dolari/euro", se arata intr-o analiza a Piraeus Bank.

Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite a majorat miercuri dobanda de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale, pentru prima oara dupa 2006, semn ca economia americana a depasit cea mai mare parte a urmarilor crizei financiare globale izbucnite in urma cu opt ani, relateaza MarketWatch, preluat de Mediafax.

"Una peste alta, am asistat la discursul care sprijina dolarul in cel mai optimist mod cu putinta, desi parcursul de aici inainte nu e in intregime clar, pentru ca trebuie sa luam in calcul si politica Bancii Centrale Europene care, prin recenta sa reuniune, a generat sell-off-uri semnificative. Sau poate ca sunt doar miscari ale investitorilor din piata care vor sa ”repare” ceea ce au facut gresit la inceputul lunii, dupa ce au primit aceste semnale de la Fed", comenteaza John Hardy, Head of FX Strategy in cadrul Saxo Bank.

Cei zece reprezentanti ai Fed participanti la sedinta de politica monetara au decis in unanimitate ca dobanda cheie sa fie majorata de la un interval de 0%-0,25% la 0,25%-0,5%, prima masura de acest tip din ultimii peste noua ani.

Dobanda de politica monetara a Rezervei Federale americane s-a aflat la nivelul zero timp de sapte ani. Board-ul directorilor Fed a mai majorat dobanda cu discount aplicata imprumuturilor acordate bancilor comerciale prin intermediul facilitatii cu discount de la 0,75% la 1%.

Rezerva Federala a precizat ca va monitoriza cu atentie evolutia inflatiei si ca majorarile de dobanzi vor avea loc treptat, tinta pe termen lung pentru dobanda cheie fiind de 3,5%. Aceasta estimare a ramas neschimbata fata de prognoza din luna septembrie.

Oficialii bancii centrale se asteapta ca dobanda cheie sa ajunga la 1,375% la sfarsitul lui 2016, ceea ce ar implica patru majorari de catre un sfert de punct procentual. “Masura pune capat unei perioade extraordinare de sapte ani in care dobanda de politica monetara a fost aproape zero pentru a sustine redresarea economiei din cea mai grava criza financiara si recesiune de la Marea Depresiune”, a declarat presedinta Fed, Janet Yellen, intr-o conferinta de presa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri