Carpatica Asig, societatea de asigurari controlata cu un pachet majoritar de actiuni de catre omul de afaceri Ilie Carabulea si aflata in redresare financiara, anunta ca actionarii sai au semnat "un memorandum de intelegere cu clauza de exclusivitate cu un investitor strategic european", interesat de preluarea companiei si consolidarea acesteia pe termen lung.

"Actionarii Carpatica Asig au semnat in data de 21 decembrie un memorandum de intelegere cu clauza de exclusivitate cu un investitor strategic european. Calendarul tranzactiei va fi pus la dispozitia ASF in perioada imediat urmatoare. Cu o vasta experienta in domeniul asigurarilor, investitorul este interesat de dezvoltarea si consolidarea pe termen lung a companiei Carpatica Asig", potrivit asiguratorului.

In urma cu cateva zile, Carpatica Asig arata, prin intermediul unui comunicat, ca actionarii acesteia sunt implicati intr-o serie de negocieri avansate cu mai multi investitori interesati de preluarea companiei. De asemenea, actionarii Carpatica Asig ar realiza eforturile necesare pentru a sustine planul de redresare financiara, conform angajamentelor asumate.

In comunicatul Carpatica Asig se mai arata ca "toate negocierile se desfasoara in regim de stricta confidentialitate, pentru protejarea unei eventuale tranzactii si vor transmite catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, in perioada imediat urmatoare, solutiile adecvate si necesare pentru mentinerea stabilitatii financiare a Carpatica Asig".

Totodata aflam ca "in urma analizei indicatorilor financiari ai companiei, actionarii considera ca nivelul de lichiditate si gradul de solvabilitate s-au imbunatatit intr-o perioada relativ scurta si se fac eforturi constante pentru cresterea nivelurilor acestor doi indicatori". Carpatica Asig mai sustine ca se afla printre primii cinci asiguratori, dupa volumul despagubirilor platite in primele trei trimestre din 2015.

Nu in ultimul rand, se arata ca "actionarii Carpatica Asig isi vor indeplini toate angajamentele asumate prin acest plan, astfel incat compania sa isi consolideze pozitia pe care o detine pe piata asigurarilor din Romania". Carpatica Asig a subscris in primele sase luni prime brute de 257,26 milioane lei, in scadere cu 15,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in linie cu asteptarile, determinata de ajustarea politicilor de subscriere a riscurilor si a celor de vanzare.

Carpatica Asig din Sibiu are in derulare un plan de redresare, aprobat de ASF in septembrie anul trecut, valabil pana la finele anului. Situatia societatii s-a agravat dupa ce Ilie Carabulea, care detine indirect si controleaza Carpatica Asig, si Marian Mirzac, fostul director general al firmei, au fost arestati preventiv pentru fapte de coruptie in ianuarie 2014, fiind acuzati ca, in mod fraudulos, in perioada mai-decembrie 2013, au reusit sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF la societatea de asigurari.

Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, declara in iulie ca firma de asigurari nu a realizat "prea mari progrese" in cadrul planului de redresare si, desi acesta se deruleaza pana la finele anului, trebuie accelerate masurile, astfel incat la 1 ianuarie 2016 sa aiba o situatie clara.

Potrivit exercitiului de evaluare a activelor si pasivelor si teste de stres (Balance Sheet Review - BSR), Carpatica Asig are capitaluri proprii negative de circa 410,3 milioane lei dupa ajustari de 290,7 milioane lei aplicate de auditori. Exercitiul a analizat datele disponibile la sfarsitul lunii iunie 2014. In urma rezultatelor acestuia, Carpatica s-a prezentat la ASF cu masuri suplimentare in completarea planului de redresare, aprobate de autoritate.

Carpatica Asig si-a inceput activitatea in 1996, cu capital integral privat, sub denumirea ASA Asigurari Atlassib. Compania si-a schimbat denumirea in Carpatica Asig, in anul 2004. Parte a grupului financiar Carpatica, compania are la nivel national peste 60 de unitati, colaboreaza cu peste peste 5.000 de intermediari si activeaza in piata asigurarilor generale (non-viata).

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri