In momentul de fata sunt problematici cronice ale pietei de asigurari care, atat timp cat nu sunt rezolvate, nu permit o imbunatatire a rezultatelor. Aici vorbim de la RCA, la gradul de dezvoltare al pietei, pana la strategiile pe termen scurt si foarte scurt ale unor asiguratori, strategii care au afectat capacitatea de plata a acestora, apreciaza Anca Babaneata (foto), CEO Gothaer Asigurari.

La nivelul intregii piete de asigurari, rezultatul net al activitatii din anul 2014 a fost unul negativ, pierderea totala situandu‐se la 35,54 milioane lei, potrivit datelor centralizate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Fata de anul 2013, rezultatul net a cunoscut totusi o imbunatatire, in sensul diminuarii semnificative a pierderii la nivelul intregii piete cu peste 1,351 milioane lei. De altfel, statisticile ASF arata ca piata de asigurari a cunoscut pierderi din 2010 si pana in 2014, situatie care ar putea continua si in 2015.

"Pe de alta parte, putem vorbi de o pondere destul de mare detinuta de segmentul auto, nevoia de asigurare sau utilitatea unei asigurari in afara acestei linii fiind foarte putin constientizata. Un exemplu graitor in acest sens sunt asigurarile de tip raspundere civila privata (personala). Potentialul teoretic de dezvoltare al pietei este unul extrem de mare. Realitatea insa arata ca procesul de schimbare al mentalitatii sau al piramidei valorilor este unul mult mai indelungat decat se anticipa, probabil si datorita gradului de informare", mai spune Anca Babaneata.

Printre cele mai importante evenimente ale anului 2015, in opinia managerului Gothaer, au fost: intrarea in faliment a societatii Astra Asigurari, exercitiul BSRE de evaluarea a activelor si pasivelor societatilor de asigurari si stabilirea masurilor care sa permita functionarea asiguratorilor cu respectarea cerintelor prevazute de regimul de solvabilitate Solvency II.

Intrebata despre principala amenintare in 2016, Anca Babaneata evidentiaza "instabilitatea pietei", in timp ce "oportunitatea anului 2016" pentru industria de asigurari din Romania poate fi implementarea Solvency II, daca aceasta este aplicata si coordonata cu o supraveghere unitara.

Cea mai mare despagubire platita in 2015 de Gothaer Asigurari este in valoare de 2,85 milioane lei pe segmentul Asigurarilor de Garantii, in timp ce, pe segmentul CASCO, cea mai mare despagubire atinge valoarea de 424.404 lei. Pe segmentul Property, cel mai mare dosar de dauna platit insumeaza 1,22 milioane lei. Gothaer Asigurari Reasigurari nu subscrie RCA, aceasta linie nefacand parte din planurile imediate de dezvoltare a companiei.

"Gothaer se asigura in permanenta ca detine programe de reasigurare acoperitoare la nivelul sumelor si raspunderilor preluate prin contractele de asigurare incheiate. Valoarea despagubirilor este permanent luata in calcul in masurile si planurile companiei, acestea facand pana la urma parte din obiectul de activitate al societatii. Referitor la dezvoltarea viitoare a societatii, aceasta vizeaza evident atingerea pragului de rentabilitate si intrarea pe profit, compania tinand cont de contextul si dezvoltarea pietei in pasii pe care ii face", a mai spus Anca Babaneata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri