Investitorii autohtoni au cumparat 77% din obligatiunile in valoare de 525 milioane de lei lansate de Banca Mondiala (BM) pe piata romaneasca la sfarsitul lunii trecute
Tranzactia Bancii Mondiale s-a bucurat de un real succes in randul unui spectru diversificat de investitori. Emisiunea a fost suprascrisa cu 21% si plasata in proportie de 77% in randul investitorilor autohtoni, restul de 23% revenind investitorilor straini.

Aproximativ 55% din obligatiuni au fost cumparate de corporatii, 35% de banci si 10% de catre companii de asigurari, fonduri de pensii si societati de administrare a investitiilor. Cu toate ca procentual persoanele fizice au cumparat mai putin de 1% din totalul emisiunii, ordinele de subcriere ale acestora au reprezentat jumatate in total ordinelor plasate in piata.

Obligatiunile BIRD au scadenta in 2009, o rata a cuponului de 6.5% platita semi-anual si au fost emise la par (pretul de emisiune este egal cu valoarea nominala individuala).

Perioada de subscriere a inceput in 30 august si s-a incheiat pe 12 sep 2006. ABN AMRO Bank Romania a actionat in calitate de consultant financiar, grup de distributie si agent de plata. Vanzarea obligatiunilor a fost intermediata de Intercapital Invest.

Suntem incantati sa vedem ca aceasta emisiune s-a bucurat de un spectru diversificat de investitori. Multi investirori individuali si corporatii romani si straini au luat in calcul posibilitatea si oportunitatea de a investi in obligatiuni cu un rating AAA in vederea finantarii activitatilor de dezvoltate ale Bancii Mondiale. a declarat Doris Herrera-Pol, Director Piete de Capital in cadrul Bancii Mondiale.

"Aceasta tranzactie a deschis piata de capital din Romania si succesul ei va stimula si alte supranationale, institutii financiare si corporatii sa emita, ceea ce va face piata de capital mult mai activa a declarat Martin Bakelaar, Director Piete Financiare in cadrul ABN AMRO Bank (Romania).

"Noi credem ca succesul emisiunii World Bank in Romania va trimite un mesaj important catre toti emitentii corporatisti din Romania. Speram ca listarea la bursa va face piata de capital a instrumentelor cu venit fix mult mai activa a declarat Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

Banca Mondiala este o organizatie internationala infiintata in 1945 si detinuta de 184 de state membre, inclusiv Romania. Principalul obiect de activitate il reprezinta reducerea saraciei si promovarea unei cresteri economice sustinute.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri