Astfel, dupa ce directoratul BCC a transmis catre Nextebank o invitatie de a subscrie actiunile bancii ramase nesubscrise ca urmare a exercitarii dreptului de preferinta, Nextebank a trimis o oferta neangajanta si conditionata, pe 31 decembrie, care a fost acceptata de Directoratul Carpatica luni, 4 ianuarie, se arata intr-un raport al BCC remis Bursei de Valori Bucuresti, scrie Mediafax.

Nextebank vrea sa realizeze un due diligence asupra Bancii Carpatica, prin care sa evalueze situatia bancii sub toate aspectele, beneficiile si riscurile asociate, pentru perioada cuprinsa intre 31 mai 2014 si finele anului, procedurile urmand sa fie incheiate pana la 22 ianuarie, in conditiile in care informatiile solicitate sunt puse la dispozitie in timp util.

Totodata, banca vrea sa beneficieze de exclusivitate pana pe 26 ianuarie, respectiv ca banca din Sibiu sa nu mai caute alti investitori pana la acea data.

In cazul in care alti investitori ar fi interesati sa subscrie actiuni si contacteaza Directoratul Carpatica, acestia vor avea posibilitatea sa realizeze proceduri de due diligence si/sau sa formuleze o oferta ferma si angajanta de a subscrie actiuni noi, insa Nextebank va avea un drept de prim refuz. Astfel, va avea dreptul sa subscrie cu prioritate si in conditii egale un numar de actiuni noi cel putin egal cu numarul de titluri pentru care investitorul interesat a formulat oferta ferma si angajanta.

Citeste si:

Daca Nextebank nu exercita dreptul de prim refuz, actiunile noi vor putea fi plasate catre investitorul interesat care a contactat Directoratul BCC.
Nerespectarea obligatiei de exclusivitate si/sau a celei de a implementa subscrierea ferma a Nextebank va obliga Carpatica la plata unor penalitati.

Nextebank isi pastreaza dreptul de a renunta in orice moment si fara vreo motivare la intentia neangajanta de subscriere, iar o eventuala investitie din partea acesteia este conditionata inclusiv de obtinerea autorizarilor impuse de lege.

Oferta Nextebank vine dupa ce fondul american de investitii JC Flowers s-a retras din procesul de achizitie a bancii controlate de omul de afaceri Ilie Carabulea, intrucat nu a reusit sa ajunga la o intelegere cu Piraeus Bank pentru preluarea subsidiarei locale, fondul fiind interesat de cumpararea celor doua banci impreuna.

JC Flowers a anuntat pe 29 decembrie conducerea Bancii Comerciale Carpatica ca se retrage din procesul de negociere, dupa ce ultimele discutii de la Atena au esuat in privinta tranzactiei pentru Piraeus Bank.