Cum in ultima perioada se manifesta o tendinta de crestere a tarifelor pe anumite segmente de asigurati, ASF ia in calcul impunerea unei corelatii intre nivelul de crestere al tarifelor si nivelul cresterii ratei daunei pentru fiecare segment de asigurati avut in vedere, "necesara si obligatorie pentru asigurarea unei justificari cu privire la evolutiile bruste ale tarifului de prima".

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a organizat, in decembrie 2015, o intalnire cu reprezentanti ai transportatorilor si ai asiguratorilor din Romania pentru discutarea solicitarilor transportatorilor legate de evolutiile din ultima perioada din piata asigurarilor. In urma discutarii in detaliu a propunerilor tuturor participantilor la intalnire a fost convenit un set de masuri ce trebuie avute in vedere imediat dar si in perspectiva.

Printre cele mai importante directii de actiune pentru perioada imediat urmatoare se numara atenuarea cresterilor tarifelor RCA in medie de pana la 50% comparativ cu tarifele anterioare majorarilor (efectuate pana la 30.06.2015) si in acest sens operarea unor amendamente la Norma 23/2014 privind RCA, prin introducerea unor cerinte de existenta a unei relatii de proportionalitate intre cresterea tarifelor din noile notificari fata de evolutia daunalitatii medii inregistrate de asiguratori, eliminarea componentei de Carte Verde in cadrul fundamentarii tarifelor pentru politele RCA (in cazul operatorilor de transport local) si realizarea unei analize privind impactul intrarii in vigoare a Legii 237/2015 asupra pietei RCA si identificarea unor posibilitati de adaptare in cadrul regimului local.

Masurile pe termen mediu, care vor fi luate in prima parte a anului urmator, vizeaza imbunatatirea bazei de date CEDAM si identificarea de solutii pentru optimizarea modului de emitere a politelor RCA (polita pe vehicul si sofer), cresterea nivelului de transparenta si afisarea de informatii suplimentare privind modul de fundamentare a tarifelor (formula de calcul, istoric de daunalitate, detalii privind calculele actuariale) precum si dezvoltarea unui sistem de preturi de referinta (pret mediu la nivel de piata).

Au fost discutate, de asemenea, masuri de perspectiva pentru modificarea structurala a sistemului actual. In acest sens va fi evaluata oportunitatea suspendarii politelor RCA pe perioada in care autovehiculul nu este utilizat de catre proprietar (ex. modificarea Legii 136/1995) si va fi analizat cadrul legal national si european, in vederea evaluarii modificarii reglementarii nationale pentru emiterea politelor RCA pe persoane fizice (pe CNP), sau prin individualizare la nivel de persoane juridice (stabilire de tarife individuale pentru flote).

Ca urmare, in fundamentarea propunerii de modificare a Normei nr. 23/2014 se stipuleaza ca "asiguratorii RCA au obligatia de a stabili tarifele de prima pe categorii de riscuri omogene, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale general acceptate. Calculele actuariale sunt realizate pe baza datelor statistice acumulate de asigurator in anii anteriori si au in vedere despagubirile platite si respectiv cele care urmeaza a fi platite (rezerve tehnice), precum si diferite criterii de risc stabilite de asigurator".

In continuare,ASF mentioneaza ca "la calculul tarifelor asiguratorii trebuie sa aiba in vedere fiecare categorie de riscuri omogene stabilita, iar baza de date trebuie sa contine suficiente date, astfel incat calculul actuarial efectuat, sa fie relevant din punct de vedere statistic. Pentru fiecare categorie de riscuri omogene asiguratorul trebuie sa utilizeze suficiente date istorice pentru a putea efectua un calcul relevant. In situatia in care asiguratorul nu detine suficiente date istorice pentru o anumita categorie de risc, acesta trebuie sa utilizeze date din alte surse".

Totodata, "in conditiile in care in ultima perioada se manifesta o tendinta de crestere a tarifelor pe anumite segmente de asigurati, consideram ca impunerea unei corelatii intre nivelul de crestere al tarifelor si nivelul cresterii ratei daunei pentru fiecare segment de asigurati avut in vedere este necesara si obligatorie pentru asigurarea protectiei consumatorilor de produse de asigurare si pentru asigurarea unei justificari privind evolutiile bruste ale tarifului de prima", se arata in nota de fundamentare a propunerii de modificare a Normei nr. 23/2014, aflata in in faza de consultare publica pana la data de 7 ianuarie 2016.

Sursa foto: Shutterstock / Dmitry Kalinovsky

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri