Activele fondurilor mutuale isi mentin tendinta de crestere si ar putea urca cu cel putin 20-30% pana la sfarsitul anului 2006, la peste 500 milioane lei (circa 142 milioane euro), iar cele mai mari randamente vor fi aduse de fondurile de actiuni si cele diversificate, potrivit analistilor
Potrivit datelor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC), activele fondurilor deschise din Romania s-au apreciat cu 46,37%, cumulat, de la inceputul acestui an, iar cele ale fonduri inchise de investitii au crescut cu 93,90%. "intr-o varianta optimista, evolutia fondurilor mutuale in a doua parte a anului poate duce la o crestere de 20-30% a activelor totale pe intreg anul 2006", a declarat pentru NewsIn Razvan Alexandru Rusu, analist financiar la Certinvest SAI.

In ultimul an, cele mai mari randamente au fost obtinute de fondurile de actiuni, intre 10,5% si 29%, sustin analistii Certinvest. Fondurile diversificate au avut randamente intre 12,9% si 21,3%, avand insa un risc mai scazut datorat plasamentelor in diferite instrumente din portofoliu. Cele mai mici randamente au fost obtinute la fondurile cu venit fix, intre3,6% si 12%, pentru ca expunerea lor la risc s-a limitat, in general, la piata obligatiunilor si la plasamentele bancare.

Singurul fond monetar, conform clasificarii Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) care are date disponibile pe ultimele 12 luni, DPFA Romania Money Market, a obtinut un randament de 4,5%. "Performantele cele mai ridicate pe termen lung sunt obtinute de fondurile care investesc pe piata bursiera, chiar daca evolutia pe termen scurt nu este intotdeauna buna, pe un interval de timp intre 3 si 5 ani beneficiile obtinute pot fi substantial mai mari decat la celelalte categorii de fonduri", considera Razvan Alexandru Rusu. Potrivit acestuia, Intercapital, cel mai mare fond de actiuni de pe piata romaneasca, administrat de Certinvest SAI, a obtinut o performanta de 20% pe ultimele 12 luni, chiar daca piata bursiera a avut o volatilitate ridicata in acest interval.

In luna august 2006, fondurile diversificate au reusit sa isi consolideze pozitia de lider pe piata, cu o cota de 38%, devansand fondurile de actiuni, care au avut o cota de 27%, comparativ cu luna iulie 2006, potrivit datelor UNOPC. Cele doua categorii de fonduri detin peste 65% din piata, urmate de fondurile monetare, cu 20,9%, si fondurile de obligatiuni, cu 13,6%.

Fondurile de actiuni si cele diversificate, care si-au pastrat si in luna august, ca pe tot parcursul anului, cel mai ridicat nivel de atractivitate, sunt singurele categorii care inregistreaza cresteri de active nete, cu 6,8% si, respectiv, 2,9%. Amplitudinea acestor cresteri, datorata probabil si nevoilor de lichiditate sporita in sezonul de concedii manifestate de investitori, a fost mai mica decat in luna anterioara, potrivit UNOPC.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri