Noul Cod Fiscal nu descurajeaza infiintarea de noi firme. De asemenea, dupa tragedia din Colectiv a circulat informatia ca s-au inasprit serios conditiile de autorizare pentru firmele noi, care, din analiza datelor publicate de Registrul Comertului, nu sta in picioare. Ne-am propus astfel sa deslusim ce inseamna infiintarea de firme noi post-Colectiv si cum le influenteaza noul Cod Fiscal, mai precis la ce modificari fiscale trebuie sa fie atenti antreprenorii din Romania la lansarea unui business in anul 2016.

Dupa incendiul din Colectiv, presa din Romania, a scris frecvent ca s-au inasprit conditiile de autorizare pentru firmele noi, ceea ce ar fi afectat evolutia infiintarilor. Din datele Registrului Comertului, reiese intr-adevar ca dinamica de infiintare de firme noi a aratat ca in graficul de mai jos. Se observa ca, aproape tot anul 2015, comparativ cu 2014, dinamica infiintarilor de firme a fost mai ridicata (cu exceptia lunilor martie, noiembrie si decembrie - estimat Wall-Street.ro).

Presedintele Klaus Iohannis a semnat in ultima zi a anului trecut decretul de promulgare a noilor reglementari cu privire la Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala, votate de Camera Deputatilor, de asemenea, in ultima sedinta parlamentara si care au intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016. Ne-am propus sa creionam aspectele la care trebuie sa fie atenti antreprenorii acum, odata cu lansarea unei microintreprinderi? Mai intai sa analizam evolutia infiintarilor de firme noi:

Perioada Ian. Feb. Mar. Apr. Mai Iun. Iul. Aug. Sep. Oct. Noi. Dec.
2015 8.501 9.857 10.200 11.217 11.689 10.831 9.671 8.654 9.767 9.134 7.024 6.000 (est.)
2014 8.515 9.872 10.908 8.814 8.663 8.133 8.426 7.243 8.426 9.103 7.506 6.018
Sursa informatii: Registrul Comertului

Ceea ce se observa, de asemenea, din graficul de mai sus, este faptul ca in ultimii doi ani, exista un trend crescator de infiintare de noi firme. Trendul pe final de an este, totusi, de scadere a numarului, dar nu inseamna neaparat ca 2015 se bucura de un trend diferit fata de 2014.

"La final de an, antreprenorii nu prea dau startul unor firme noi, pentru ca anticipeaza ca autoritatile vor intra in vacanta. Asadar, prefera depunerea actelor la Registrul Comertului mai degraba la inceputul noului an. Eu nu cred ca inregistrarea firmelor din decembrie 2015 a scazut pe fondul "Colectiv", cel putin sigur nu in cazul firmelor care nu au treaba cu Horeca, sector care ar fi putut fi afectat de noile reglementari de licente, legate de incendiul din Colectiv", apreciaza Angela Rosca, managing partner al cabinetului de consultanta fiscala Taxhouse Romania.

In opinia sa, cazul Colectiv ar fi putut avea doar un eventual efect de amanare a investitiilor in Romania datorita perceptiei de instabilitate politica post-Colectiv. Poate, la final de 2015 sa fi aparut blocaje / stopari in finantarile disponibile, mai spune analistul Taxhouse.

"Din perspectiva pur fiscala, noul Cod Fiscal nu descurajeaza infiintarea de firme noi. Insa, procedura extrem de greoaie de inregistrare in scopuri de TVA este, intr-adevar, o bariera in calea desfasurarii de afaceri oneste. Este posibil ca, lumea stiind cat de greu se obtine un cod de TVA, sa fi amanat infiintarea unei firme de exemplu, pana la o data ulterioara, cand s-ar putea ca sistemul sa se mai rodeze si inregistrarea sa nu fie o corvoada" , apreciaza Angela Rosca.

Cele mai importante modificari din Codul Fiscal

Cea mai importanta masura de relaxare fiscala pentru anul acesta vizeaza reducerea cotei generale de TVA, de la 24% la 20%. Taxa coborat, de la 1 ianuarie 2016, de asemenea, de la 9% la 5% pentru cinematografe, muzee, livrarile de carti, manuale, ziare si reviste, nivel care se aplica si pentru evenimentele sportive si culturale (TVA de 24% in 2015).

O cota de TVA de 9% se aplica in 2016 si pentru medicamente, hoteluri, alimente, restaurante si catering si furnizarea de apa. TVA mai mica ar putea antrena si o reducere in 2016 a preturilor la benzina si motorina pe parcursul anului, insa acestea depind si de evolutia cotatiei petrolului pe pietele externe, in contextul in care statul a mentinut nivelul accizei, dar si supraacciza.

In ceea ce priveste modificari de impozit pe profit, cota impozitului pe dividende scade, de asemenea, de la 16% la 5%, incepand cu 1 ianuarie 2016. La microintreprinderi, daca se depaseste plafonul de 65.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, se datoreaza impozit pe profit.

Conform noului Cod fiscal, daca in cursul unui an fiscal se depaseste una din cele doua limite, se datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul respectiv. Astfel, calculul si plata impozitului se va efectua luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate, odata cu acel trimestru.

Cota de impozitare standard pe venit pentru microintreprinderi este 3%, insa, va fi de 1% pentru primele 24 de luni de la data infiintarii pentru persoanele juridice romane nou-infiintate, care: au cel putin un salariat (angajarea trebuie efectuata in termen de 60 de zile inclusiv de la data infiintarii); sunt constituite, pe o durata mai mare de 48 de luni; si actionarii/asociatii lor nu au detinut titluri de participare la alte persoane juridice.

In cazul in care persoana juridica nou-infiintata nu mai are nici n salariat in primele 24 de luni, aceasta aplica cota de impozitare de 3% incepand cu trimestrul in care s-a efectuat modificarea. Daca exista un singur salariat, iar raportul de munca inceteaza, entitatea va putea aplica aceasta cota redusa de impozitare de 1% daca in acelasi trimestru este angajat un nou salariat.

Odata cu noul Cod Fiscal au loc si modificari Impozite si taxe locale, inclusiv in ceea ce priveste clasificarea cladirilor in rezidentiale, nerezidentiale si cu destinatie mixta. Astfel, in cazul cladirilor rezidentiale detinute atat de persoane fizice, cat si juridice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,08%-0,2%, asupra valorii impozabile a cladirii, iar in cazul cladirilor nerezidentiale detinute atat de persoane fizice, cat si juridice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2-1,3% asupra valorii cladirii.

Noul Cod Fiscal are, de asemenea, cateva precizari importante: in cazul cladirilor cu destinatie mixta aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculeaza prin insumarea impozitului calculat pentru suprafata folosita in scop rezidential cu impozitul determinat pentru suprafata folosita in scop nerezidential. Si cel mai important, daca suprafetele folosite in scop rezidential si cele folosite in scop nerezidential nu pot fi evidentiate distinct, iar la adresa cladirii, o persoana fizica are inregistrata o companie, aceasta va avea regimul fiscal nerezidential numai in situatia cand se deduc cheltuielile cu utilitatile.

Trebuie sa trecem in revista si cele mai importante modificari pe venit ce tintesc activitatea angajatilor. Astfel, cheltuielile efectuate in numele unui angajat la schemele de pensii facultative si cu primele de asigurare voluntara de sanatate, sunt integral deductibile pentru societate indiferent de suma (daca insa se depaseste limita de 400 euro/participant pentru fiecare dintre cele 2 cheltuieli, atunci sumele care depasesc acele limite sunt considerate venituri salariale).

In cazul capitolului aferent veniturilor salariale, exista posibilitatea de acordare a diurnei si administratorilor, nu doar salariatilor. Nu vor mai fi impozitate nici tichetele cadou acordate acordate cu ocazia evenimentelor speciale (Paste, 1 iunie, Craciun si 8 martie). Cadourile si tichetele cadou oferite in situatiile mentionate sunt neimpozabile pentru toti salariatii.

Nu in ultimul rand, in ceea ce priveste modificarile de contributii sociale din noul Cod Fiscal, va fi obligatorie includerea veniturilor din activitati independente in categoria asupra carora se aplica contributia la asigurarile sociale (CAS), chiar daca se obtin si venituri de natura salariala. Totodata, in anul 2016, persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala sau din dividende nu datoreaza CASS pentru aceste venituri, daca obtin venituri din salarii, venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, venituri din PFA, II, profesii libere sau venituri din activitati agricole.

Sursa foto: hin255 / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri