29 Ianuarie 2016

Grupul ProCredit va sprijini companiile inovatoare



Grupul german ProCredit va primi de la Fondul European de Investitii (FEI) o finantare de 250 milioane euro, utilizata de bancile grupului din sapte tari, printre care si Romania, pentru a credita companiile inovatoare in conditii "favorabile", ca parte a unui program sprijinit de Comisia Europeana.

Fondul European de Investitii (FEI) si grupul ProCredit au semnat joi un acord pentru a stimula accesul la finantare pentru companiile inovatoare, atat intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri), cat si intreprinderi mici cu capitalizare medie, in cadrul programului InnovFin - finantare UE pentru Inovatori, initiativa sprijinita de catre Comisia Europeana , conform Mediafax.

ProCredit va utiliza suma de 250 milioane euro pentru a finanta companiile inovatoare prin intermediul bancilor sale din Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Republica Moldova, Romania si Serbia.

Institutiile de credit beneficiaza de o garantie furnizata de FEI in baza programului Orizont 2020, Programul-Cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare si Inovare. Acesta este primul program de acoperire cu garantii pentru IMM-uri oferit de catre InnovFin acestor state.

"Acordul de garantare sustinut de catre Uniunea Europeana, semnat astazi (joi - n.r.), este destinat finantarii IMM-urilor si companiilor mici cu capitalizare medie din statele membre ale Uniunii Europene, cat si celor din statele asociate programului Orizont 2020 din sud-estul Europei. Obiectivul acestuia este de a ajuta la sporirea investitiilor in companiile inovatoare, cresterea locurilor de munca si accelerarea crestererii economice", a declarat intr-un comunicat Carlo Moedas, comisar european pentru Cercetare, Stiinta si Inovare.

Reprezentantii ProCredit Holding apreciaza ca tehnologia moderna, gandirea inovatoare si orientarea catre protejarea mediului inconjurator sunt aspecte cheie pentru dezvoltarea ulterioara, astfel ca programul de finantare va stimula ideile inovatoare si investitiile realizate de catre companii, oferindu-le posibilitatea sa isi sporeasca gradul de competitivitate.

Scopul Programului de Garantare pentru IMM-uri InnovFin este de a incuraja institutiile bancare si alte institutii financiare sa acorde finantare IMM-urilor si intreprinderilor mici cu capitalizare medie (pana la 499 de angajati) care au nevoie de capital curent si/sau investitii pentru a finanta cercetarea, dezvoltarea si inovarea, cu sprijinul Uniunii Europene.

InnovFin ofera garantii si contra-garantii pentru finantarea imprumuturilor intre 25.000 de euro si 7,5 milioane de euro pentru IMM-uri. Sub programul InnovFin, intermediarii financiari vor avea garantata de catre FEI o cota parte din pierderile aparute in cadrul procesului de creditare.



Citeste si