Banca Transilvania (TLV) a anuntat joi semnarea documentelor pentru preluarea creditelor performante de retail ale Bank of Cyprus Sucursala Romania, dupa ce anul trecut a achizitionat operatiunile bancare din Romania ale institutiei austriece de credit Volksbank.

"Informatiile cu privire la tranzactie vor fi actualizate la momentul la care va avea loc perfectarea ei, estimata a se intampla la finele lunii februarie 2016", se arata intr-un raport transmis de Banca Transilvania Bursei de Valori Bucuresti. Banca Transilvania a semnat in decembrie 2014 un angajament ferm pentru achizitionarea a 100% din actiunile Volksbank Romania, iar la inceputul acestui an a anuntat finalizarea procesului de fuziune cu Volksbank, circa 10% dintre cele 2,2 milioane de clienti provenind de la banca achizitionata, precum si 400 de persoane dintre cei 7.300 de angajati. Detaliile financiare ale tranzactiei nu au fost facute publice, informeaza Mediafax.

Operatiunea a fost aprobata, la sfarsitul lunii august, de Banca Nationala a Romaniei, data efectiva fiind ultima zi a lunii decembrie a anului trecut, cand a incetat de drept valabilitatea autorizatiei de functionare a Volksbank Romania.

Banca Transilvania este a treia institutie de credit din sistemul bancar romanesc in functie de active, dupa BCR si BRD, iar in urma integrarii va concura cu BRD pentru a doua pozitie pe piata. BT avea la 30 septembrie active de 39,39 miliarde lei, in urcare cu 10,6% fata de finele anului trecut, in timp ce BRD a raportat active de 47,6 miliarde lei, de la 45,18 miliarde lei la sfarsitul lui 2014. Activitatea Bank of Cyprus, cea mai mare banca din Cipru, a fost puternic afectata de restructurarea sectorului bancar cipriot, aceasta fiind una dintre conditiile impuse in 2013 de statele zonei euro si FMI in schimbul unui program de ajutor financiar. A doua mare banca a tarii, Cyprus Popular Bank, a fost inchisa, iar activele bune au fost preluate de catre Bank of Cyprus, insa si aceasta a fost nevoita ulterior sa vanda din operatiunile din afara tarii.

Banca Transilvania a mai incercat preluarea Bank of Cyprus si in trecut, in toiul crizei care a afectat Ciprul in 2013. Banca Centrala a Ciprului a respins insa in aprilie 2013 ofertele depuse de Banca Transilvania si Raiffeisen Bank pentru preluarea totala sau partiala a sucursalei Bank of Cyprus si a optat sa gaseasca alternative de transfer in Romania a depozitelor de la unitatea locala. Bank of Cyprus a fost pana in urma cu mai putin de doi ani dintre actionarii importanti ai Bancii Transilvania.

Institutia a iesit din actionariat in aprilie 2014, cand a vandut pentru 368,1 milioane lei (82,5 milioane euro), aproape 10% din actiunile Bancii Transilvania catre SIF-uri. Bank of Cyprus a preluat 9,7% din actiunile BT in 2009, pentru 58 milioane euro, iar in acelasi an si-a majorat participatia pana aproape la 10%.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri