Nextebank a finalizat vineri achizitia unui pachet majoritar de peste 54,79% din actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC), prin cumpararea unui pachet de la mai multi actionari si subscrierea in cadrul procesului de majorare a capitalului social, primind aprobarile din partea BNR si ASF.

"Finalizarea tranzactiei de achizitie a pachetului majoritar de actiuni ale Bancii Comerciale Carpatica de catre Nextebank marcheaza o prima etapa foarte importanta in planurile de crestere ale celor doua institutii de credit. Intentionam ca, dupa parcurgerea tuturor procedurilor legale necesare, sa demaram si un proces de fuziune intre Banca Carpatica si Nextebank", a declarat Horia Manda, presedintele Consiliului de Administratie al Nextebank, intr-un comunicat comun al celor doua banci , conform Mediafax.

El a adaugat ca institutiile de credit intentioneaza sa valorifice "o serie de oportunitati" identificate pe piata bancara locala, utilizand lichiditatea si platforma bancara diversificata, persoanlul si expertiza acestuia, resursele constituind baza solida pentru strategia de crestere viitoare, "atat organic, cat si prin fuziuni si achizitii".

Omul de afaceri Ilie Carabulea si alti patru actionari ai Bancii Comerciale Carpatica (BCC), actionand in mod concertat cu acesta, au vandut Nextebank 20% din titlurile BCC pentru 23,1 milioane de lei (5,1 milioane de euro).

"In data de 27 ianuarie, Banca Comerciala Carpatica (BCC) a fost informata de catre avocatii mandatati ai lui llie Carabulea si un numar de 4 actionari ai Bancii Carpatica actionand in mod concertat cu acesta conform hotararii BNR 6 din data de 12 martie 2014 si a ordinului BNR 17734 din 28 martie 2014 cu privire la faptul ca acestia vor vinde Nextebank un numar de 220.274.282 actiuni ale bancii reprezentand in mod cumulat 20% din capitalui BCC", se arata intr-un comunicat al institutiei de credit, transmis anterior tranzactiilor.

Cele cinci tranzactii au fost perfectate joi, in jurul orei 14:00, la pretul de 0,105 lei/titlu, cu 3,45% peste cotatia din inchiderea de miercuri.
Astfel, Carabulea a vandut 47,88 milioane de actiuni, Atlassib 50 de milioane de actiuni, Corneliu Tanase 12,62 milioane de actiuni, Nicolae Lupu 54,85 milioane de actiuni, iar Dana Cojocaru 54,85 milioane de actiuni.

Carpatica a anuntat, marti, ca Nextebank va subscrie pana la finele saptamanii actiuni in valoare de 98,66 milioane de lei la capitalul Carpatica, iar ulterior finalizarii acestei tranzactii intentioneaza sa propuna din nou actionarilor fuziunea prin absorbtie a Nextebank de catre BCC.

Banca Comerciala Carpatica si-a redus anul trecut pierderea neta la jumatate, de la 169,5 milioane lei la 85,43 milioane lei, iar activele s-au diminuat cu 4,7%, la circa 3,1 miliarde lei, potrivit rezultatelor financiare preliminate intocmite pe standarde IFRS. La finele anului 2014, banca din Sibiu avea active de 3,25 miliarde lei, iar pierderea neta se ridica la 169,5 milioane lei.

Carpatica a primit din nou oferta din partea Nextebank, dupa mai multe discutii esuate, dintre care ultima cu fondul american de investitii JC Flowers, care s-a retras din procesul de achizitie a bancii, intrucat nu a reusit sa ajunga la o intelegere cu Piraeus Bank pentru preluarea subsidiarei locale, fondul fiind interesat de cumpararea celor doua banci impreuna.

Nextebank a transmis BCC, in ultima zi a anului trecut, o oferta neangajanta pentru a subscrie in cadrul ofertei de majorare a capitalului, insa vrea sa verifice amanuntit situatia bancii si sa beneficieze de exclusivitate pana la 26 ianuarie, conditiile fiind acceptate.

Sursa foto: Sashkin / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri