Sistemul bancar continua sa se situeze in topul celor mai dinamice domenii economice din Romania. Caracterizata in continuare de un grad de bancarizare destul de redus, piata bancara romaneasca se prezinta eventualilor petitori cu un potential ridicat. Dupa o relativa perioada de acalmie ce a urmat privatizarii BCR, frontul achizitiilor bancare si a intrarilor pe piata romaneasca a altor jucatori a inceput iar sa se incalzeasca.
Acest proces va continua, mai ales ca, in tara noastra, inca nu sunt prezente unele institutii internationale importante care vor exploata potentialul bancar din tara.

Astfel, Bank of Cyprus, cea mai mare banca din Cipru, a anuntat in cursul zilei de ieri ca a primit aprobarea din partea Bancii Centrale a Ciprului pentru a-si deschide o sucursala in Romania, scrie presa internationala.

'Banca se va concentra pe sectorul de Intreprinderi Mici si Mijlocii, sector in care banca si-a capatat o bogata experienta, fara a neglija sectorul de retail sau al corporatiilor', au anuntat oficiali ai bancii, intr-un comunicat.

Banca estimeaza sa inceapa operatiunile la inceputul anului 2007, in lunile care vin urmand a primi aprobarea din partea autoritatilor romane de reglementare, 'aprobare care este anticipata', se mai arata in comunicat, potrivit Rompres.

Bank of Cyprus, cea mai mare banca a Ciprului, are sucursale in Grecia, Marea Britanie, Australia si recent a primit aprobare pentru intrarea pe piata Rusiei.

Bank of Cyprus a oferit in urma cu doua luni un pachet mixt de numerar si actiuni in valoare de 3,8 miliarde euro pentru preluarea a 100 la suta din actiunile Emporiki Bank, a patra banca din Grecia.

In urma cu putin timp, BOC a anuntat ca prioritatea va fi organizarea operatiunilor de leasing. BOC a deschis la Bucuresti un birou de reprezentare, care nu desfasoara inca operatiuni bancare.

KBC, marele absent din Romania, continua sa scaneze piata

KBC, unul din cele mai mari grupuri bancare belgiene si din Europa Centrala, continua sa considere Romania drept o prioritate si o alegere rationala pentru extinderea teritoriala in regiune.

Astfel, grupul belgian isi reafirma interesul de a se extinde pe piata din Europa Centrala, in principal in Romania si in Balcani, ori prin operatiuni de tip greenfield ori prin intermediul achizitiilor.

Grupul belgian KBC considera astfel intrarea pe piata romaneasca o prioritate si o "alegere naturala" pentru extinderea operatiunilor in Europa Centrala si de Est,

Grecii, cei mai numerosi din sistem

ATEbank, al cincilea mare jucator din sistemul bancar elen, a preluat recent pachetul majoritar de actiuni al Mindbank, una dintre cele mai mici banci autohtone, intr-o tranzactie de peste 30 de milioane de euro.

Pe termen lung, obiectivul grecilor este acela de a pozitiona Mindbank cel putin la nivelul la care sunt in Grecia. In mod concret, ATEbank (Banca Agricola a Greciei) intentioneaza sa aduca Mindbank in primele zece banci din sistem prin dezvoltarea retelei de sucursale si ATM-uri ori investitii masive in lansarea de noi servicii.

In urma acestei tranzactii, sase grupuri financiare grecesti detin 11,5% din totalul activelor bancare din Romania. Alpha Bank, EFG Eurobank, NBG, Piraeus Bank, Emporiki Bank si Egnatia Bank au in total active de circa patru miliarde euro.
Marje mici si catiguri mari

Industria bancara ramane una din cele mai profitabile sectoare din economia romaneasca. Mai mult de 63% din profitul net consemnat de sistemul bancar in primele sase luni ale anului a fost realizat de BCR si BRD, cele mai mari grupuri financiare din Romania.

Profitabilitatea bancilor a fost influentata in primul rand de competitia tot mai puternica de pe piata, dar si de investitiile masive care lovesc in rata de crestere a castigurilor obtinute in sistemul bancar.

Cu toata acestea, bancile romanesti continua sa obtina evolutii pozitive ale principalilor indicatori financiari comparativ cu rezultatele inregistrate in perioada similara a anului trecut.

BCR, BRD - Groupe Societe Generale sunt Raiffeisen Bank sunt liderii sistemului bancar romanesc in functie de profiturile nete pe care le-au inregistrat in primul semestru din 2006. Insa fuziunea dintre HVB, Banca Tiriac si UniCredit a facut ca topul celor mai profitabile patru banci din Romania sa se modifice fata de anul trecut.

Romania, una dintre vedetele regiunii

In 2005, bancile din Europa de Est au inregistrat o crestere a activelor cu 99 miliarde euro (22%) fata de 2004, iar Romania si Lituania au raportat cel mai mare ritm de crestere a activelor bancare, de peste 50%, potrivit unui raport al companiei de studii de piata Research and Markets.

Compania de studii de piata Research and Markets a publicat un raport intitulat "Top 200 Banci in Europa Centrala si de Est- Editia 2006" in care sunt analizate cele mai recente evolutii de pe piata bancara din 15 tari est-europene: Albania, Bulgaria, Croatia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Polonia, Republica Ceha, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ungaria.

Raportul cuprinde si clasamentul celor mai importante 200 de banci din zona dupa valoarea totala a activelor, care include 16 banci romanesti: ABN Amro Bank Romania, Alpha Bank Romania, Banc Post, Banca Comerciala Romana (BCR), Eximbank, Banca Ion tiriac, Banca Romana pentru Dezvoltare - Groupe Societe Generale (BRD - SocGen), Banca Romaneasca - National Bank of Greece, Banca Transilvania, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), Citibank Romania, HVB Bank Romania, ING Bank - Sucursala Bucuresti, Raiffeisen Bank Romania, UniCredit Romania si Volksbank Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri