Reprezentantii bancilor nu au primit oficial de la initiatorul proiectului de lege privind darea in plata sau de la comisiile Senatului propunerile de amendamente, dupa ce legea a fost retrimisa in Parlament de presedinte, si nu au fost invitati la sedinta Comisiei Juridice de marti, potrivit CPRB.

"Nici reprezentantii CPBR si nici cei ai Asociatiei Romane a Bancilor nu au fost invitati sa participe la lucrarile comisiilor Senatului care ar fi trebuit sa aiba loc pe 2 februarie, in care intelegem ca urmau sa fie discutate amendamentele propuse de initiator in urma retrimiterii proiectului de lege inapoi la Parlament, pentru reexaminare, de catre presedintele Klaus Iohannis", a declarat Bogdan Preda, director executiv Relatii Publice si Institutionale din cadrul Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPRB) , conform Mediafax.

El a aratat ca bancherii nu au primit oficial propunerile de amendamente la proiectul de lege, iar CPRB a aflat de existenta acestora pe 28 ianuarie din mass-media, fara a le putea obtine de la comisiile Senatului.

"Reprezentantii CPBR au incercat, in ziua de 27 ianuarie, sa obtina aceste amendamente propuse de initiator direct de la comisiile Senatului. Dupa numeroase discutii telefonice in acea zi cu diverse persoane din aparatul administrativ al Senatului, de la Comisia Juridica ni s-a comunicat telefonic pe un ton foarte categoric ca, in cazul in care nu cunoastem acest lucru, procedurile Senatului nu permit solicitarea amendamentelor depuse de un parlamentar. Conform doamnei care ne-a prezentat aceste explicatii si proceduri, aceste amedamente sunt confidentiale pana sunt dezbatute si adoptate de catre parlamentarii din Comisie. De la Comisia de Buget, Finante si Banci am primit raspunsuri asemanatoare, explicanduni-se ca, fara acceptul initiatorului, nu ni se pot furniza aceste amendamente si ca nici nu ar trebui sa cunoastem aceste amendamente, pentru a nu influenta votul", a mai aratat Bogdan Preda.

Proiectul de lege privind darea in plata a imobilelor ar fi trebuit sa fie dezbatut marti in Comisia Juridica a Senatului, insa discutiile au fost amanate, deputatul PNL Daniel Zamfir, initiatorul proiectului, motivand ca decizia de amanare a fost luata din cauza unor tergiversari pe care le-ar incerca bancile.

"Stiti, formele astea de tergiversare pe care bancile le incearca, cum ca n-au avut timp sa studieze amendamentele, asta face parte dintr-un razboi tactic pe care bancile il incearca, din nefericire, il incearca pe spinarea oamenilor. Dupa cum ati vazut, au incercat cu presiuni asupra parlamentarilor (...) Acum n-au avut timp sa studieze amendamentele, ca atare, mai amana cu o saptamana. Vreau sa va spun ca oamenii astia nu inteleg ca tot razboiul acesta pe care il duc ei, il duc pe spinarea oamenilor si in defavoarea lor", a afirmat Zamfir, dupa suspendarea sedintei.

Reprezentantii CPRB spun insa ca bancile nu au solicitat nicio amanare, avand in vedere ca nu au fost invitate la discutii, iar amendamentele nu le-au fost transmise.

"Prin urmare, orice speculatie cum ca bancile ar fi cerut amanarea discutiei in comisiile Senatului nu este doar incorecta, ci si tendentioasa si neavenita", a precizat Preda.

Reprezentantii patronatelor bancare apreciaza ca pozitionarile politice controversate aparute in ultimul timp nu sunt de natura sa ajute la lamurirea problemelor pe care doreste sa le reglementeze acest proiect de lege. Astfel, pe de o parte, conducerea partidului din care face parte initiatorul proiectului de lege a anuntat ca va stabili un grup de lucru care sa includa experti din toate sectoarele care pot fi afectate de aceasta lege, iar pe de alta initiatorul, prin faptul ca a propus deja un proiect de lege amendat fara a-l discuta cu expertii, consumatorii si bancile in mod serios, practic respinge sau cel putin nu tine cont de pozitia propriului partid.

"Bancile si-au exprimat, atat public cat si institutional, disponibilitatea de a participa, la cel mai inalt nivel, la discutii la nivelul comisiilor de specialitate si al grupurilor de lucru pentru identificarea unor solutii viabile in acord cu legile si directivele nationale si europene, care sa tina cont de perspectiva stabilitatii si dezvoltarii economice a Romaniei pe termen mediu si lung. Pentru ca aceste discutii si consultari sa se poata intampla insa, e nevoie sa existe cadrul institutional responsabil si eficient care sa permita acest lucru", a mai punctat Preda.

La 18 decembrie, presedintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului, cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin darea in plata a imobilelor, invocand faptul ca acest proiect este binevenit, insa forma adoptata de Legislativ, in loc sa-i ajute pe cei cu credite, risca sa creeze "dificultati".

Forma trimisa la promulgare de Parlament a fost criticata si de guvernatorul BNR Mugur Isarescu care declara, la inceputul lunii ianuarie, ca senatorii si deputatii trebuie sa aiba in vedere, la reexaminarea legii darii in plata, recomandarile primite, inclusiv de la Banca Central Europeana, astfel incat legea sa ii protejeze pe cei care au credite pentru locuinte si nu alte persoane.

Potrivit legii, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate in favoarea creditorului, in situatia in care executarea obligatiilor asumate prin contractul de credit a fost garantata cu doua sau mai multe bunuri.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri