Dexia Kommunalkredit Romania vrea sa ajunga sa detina pana la sfarsitul anului 2006, un portofoliu de credite de 200 milioane euro, aproape de trei ori mai mare decat imprumuturile de 70 milioane euro acordate in primul semestru al anului, a declarat directorul biroului, Roxana Lazar
In prezent, Dexia Kommunalkredit studiaza, pe piata romaneasca, proiecte in sectorul public de peste 900 milioane euro. Compania a sarbatorit miercuri un an de la infiintare. Reinhard Platzer, presedintele Dexia Kommunalkredit Bank (Dexia-Kom), a declarat ca volumul necesar de investitii pentru urmatorii ani in Romania este de 40-50 miliarde euro.

"Pentru promovarea dezvoltarii infrastructurii, trebuie construite bazele corespunzatoare de catre autoritati", a declarat citat de NewsIn, Paltzer. "in acest sens, Dexia Kommunalkredit Bank propune infiintarea unei platforme instutionale pentru coordonarea investitiilor de infrastructura", a continuat oficialul Dexia-Kom.

"Aceasta ar fi utila pentru discutarea unor solutii alternative de finantare, pregatirea terenului pentru solutii de finantare care sa nu impovareze bugetul public, coodronarea procesului de accesare a fondurilor de sprijin din partea UE, precum si structurarea mecanismelor de cofinatare in cooperarea cu diferite autoritati publice, locale si centrale.", a aratat Platzer.

Dexia-Kom este un joint-venture intre Dexia Bank si Kommunalkredit si este specializat in finantarea pe termen lung a sectorului public. Cei doi actionari ai Dexia Kommunalkredit Romania sunt Dexia Credit Local (lider mondial in finantarea sectorului public) si Kommunalkredit Austria (liderii an domeniul finantarii sectorului public in Austria).

Romania, a treia piata est-europeana pentru Dexia Kommunalkredit

Dexia Kommunalkredit Bank (Dexia-Kom) avea, la sfarsitul lunii iulie 2006, un portofoliu de credite de 70 milioane euro pe piata romaneasca, care plaseaza Romania pe locul trei in afacerile est-europene ale bancii , a declarat pentru NewsIn, directorul financiar al Dexia-Kom, Stefan Vigl. Deocamdata, clientii eligibli din sectorul public romanesc pentru acordarea de finantari sunt statul si autoritatile locale ale marilor orase. "Am inceput in 2005 prin finantarile semnificative acordate municipalitatilor Bucuresti, Arad, Constanta si Giurgiu si am continuat in 2006 cu Alba, Mures si statul roman", a aratat directorul general Dexia-Kom Romania, Roxana Lazar.

Una din provocarile cele mai mari pentru demararea activitatii pe piata romaneasca a fost intelegerea legislatiei. "Exista diferente notabile intre cadrul legal pentru finantari publice din Austria si Romania, de exemplu. Pentru finantarile acordate sectorului public, reglementarile sunt foarte importante pentru ca pot limita sau incuraja posibilitatea autoritatilor locale de a se imprumuta", a declarat Vigl.

Totusi, la doar un an de la deschiderea biroului din Bucuresti al Dexia-Kom, Romania este depasita doar de Polonia si Ungaria in estul Europei in privinta creditelor acordate. "in Polonia exista o institutie publica care gestioneaza proiectele de infrastructura si organizeaza licitatii de finantare, de aceea am acordat finantari mari in aceasta tara", a precizat Vigl.

Dexia-Kom detine aproximativ 30% din piata romaneasca a finantarilor publice, potrivit propriilor estimari. Institutia a finantat deja proiecte mari de infrastuctura in Europa Centrala si de Est, printre care se numara aeroporturile din Praga si Varsovia, autostrazi in Slovacia si Croatia sau proiecte in domeniul energetic in Bulgaria si Romania, potrivit reprezentantilor bancii.

Banca ofera si consultanta municipalitatilor in realizarea proiectelor pentru care se solicita finantare. "Dexia-Kom are o divizie care dispune de aproximativ 200 de consultanti tehnici, care au competenta necesara realizarii de proiecte", a aratat Lazar. "Cunoastem solutiile care au fost aplicate cu succes in alte tari si le propunem, insa responsabilii politici sunt cei care trebuie sa decida daca acestea sunt bune pentru comunitatea lor sau nu", a afirmat presedintele Dexia Kommunalkredit Bank, Reinhard Platzer.

In cazul finantarii proiectelor realizate de autoritatile publice, finantatorii trebuie sa analizeze situatia bugetelor locale, pentru a realiza in ce masura acestea sunt in masura sa sustina rambursarea imprumuturilor, au explicat reprezentantii bancii.

Dexia-Kom dispune de altfel de un departament care acorda, pe baza analizei capacitatii financiare, un rating municipalitatii care solicita o finantare pentru ca, in afara de metropole, celelalte orase nu intra in atentia agentiilor de rating. "si in Austria este la fel, pentru ca, in afara de Viena, celelalte orase nu au rating acordat de agentiile specializate", a aratat Platzer.

Dexia-Kom are posibilitatea de a oferi finantari cu dobanzi mai mici si pe perioade mari de timp, pentru ca are ratinguri pentru imprumuturi de lunga durata foarte bune: Aa2 (Moody`s) si AA (Fitch).

Banca colaboreaza pe anumite proiecte cu Banca Europeana pentru Investitii (BEI) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). "S-a intamplat sa colaboram punctual si cu banci romanesti, cum ar fi Banca Transilvania, insa nu pe partea de creditare, pentru ca bancile comerciale castiga de trei ori mult pe partea de corporate sau de retail decat din credite acordate sectorului public si nu sunt interesate prea mult", a mai precizat directorul financiar al Dexia-Kom, Stefan Vigl.

Reprezentantii institutiei bancare considera ca piata romaneasca are un mare potential, pentru ca in urmatorii ani se va investi foarte mult in infrastructura, iar deficitul bugetar si datoria publica sunt la nivele foarte mici. "Daca finantele publice continua sa ramana in acesti parametri sanatosi si in anii urmatori, s-ar putea ca Romania sa adopte euro mai devreme chiar decat Polonia", a adaugat presedintele Dexia-Kom.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri