Dintr-un exces de zel, o serie de mijloace media, in principal unele canale de televiziune, pun in dezbatere publica diverse ipoteze, declaratii sau pareri personale ale participantilor la aceste grupuri de lucru, prezentate ca "acorduri" sau "intelegeri" si ca ”schimbari” iminente in piata asigurarilor, arata Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

"ASF a lansat, in ianuarie 2016, o ampla consultare cu participantii pe piata asigurarilor, de la asiguratori, brokeri, organizatii si asociatii profesionale, la asociatii patronale ale transportatorilor si reprezentanti ai consumatorilor, sub forma unor grupuri de lucru, care sa contureze propuneri pentru actualizarea, simplificarea si alinierea cadrului legislativ si normativ pe piata asigurarilor. Scopul acestui exercitiu este tocmai imbunatatirea calitatii produselor de asigurare in beneficiul asiguratilor, informarea si protectia consumatorilor, transparentizarea si eficientizarea pietei, dar si alinierea la bunele practici ale tarilor europene", se arata intr-o comunicare a autoritatii.

In continuare se arata ca "grupurile de lucru, ale caror componenta si directii de actiune au fost facute publice (vezi aici), isi desfasoara activitatea sub forma unor reuniuni saptamanale si lucreaza pe baza unor ipoteze de lucru ca rezultat al propunerilor tuturor participantilor. Aceste ipoteze se centralizeaza lunar, urmand ca in trei luni cel tarziu sa fie conturat un set de propuneri normative si legislative de competenta Consiliului ASF si a Parlamentului".

De asemenea, ASF subliniaza ca "dintr-un exces de zel, o serie de mijloace media, in principal unele canale de televiziune, pun in dezbatere publica diverse ipoteze, declaratii sau pareri personale ale participantilor la aceste grupuri de lucru, prezentate ca "acorduri" sau "intelegeri" si ca ”schimbari” iminente in piata asigurarilor. Pozitiile oficiale ale ASF sunt stabilite numai de catre Consiliu si sunt publicate in urma sedintelor saptamanale".

Drept urmare, ASF invita publicul sa ia in considerare numai acele proiecte puse oficial in dezbatere publica de catre Consiliul ASF - pentru normele secundare, de catre Guvern, prin Ministerul Finantelor Publice, sau de Parlament, prin Comisiile de specialitate - in cazul initiativelor legislative, pentru care ASF nu are competenta.

"Orice alte stiri, opinii sau comentarii in media, unele chiar fara o minima documentare sau competenta, nu numai ca sunt neavenite, dar distorsioneaza initiativele bune si induc in eroare publicul consumator. Din respect pentru cei peste 10 milioane de asigurati, ASF se pozitioneaza de partea consumatorilor si sustine dezvoltarea unei competitii oneste, care sa conduca la evolutii sustenabile, in contextul unei piete stabile si mature", arata ASF.

Piata asigurarilor a inregistrat evolutii pozitive in 2015 (conform datelor provizorii): a fost primul an de crestere dupa criza financiara (peste 8% per ansamblu , cu un avans chiar de 11% la asigurari de viata), costurile de distributie urmeaza o panta de scadere, rata daunalitatii s-a comprimat cu peste 5 puncte procentuale, iar rata combinata (cheltuieli si daune raportate la primele subscrise) - indicator esential al sanatatii industriei - a scazut substantial, cu aproape 10 puncte procentuale fata de anul precedent, dar inca ramane supraunitara (118%).

Sursa foto: wellphoto / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri