Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR, propune scoaterea programului Prima Casa din legea darii in plata, explicand ca programul in sine poate exista numai in masura in care este garantat de stat, iar actuala formula a legii darii in plata revoca toate garantiile.

“In momentul in care o garantie poate fi anulata prin vointa unui tert, a debitorului, atunci bancile dau credite Prima Casa fara garantia statului, ceea ce este imposibil, pentru ca programul nu poate exista decat in masura in care garantia este mentinuta”, a declarat viceguvernatorul BNR, apreciind ca forma in care se regaseste in prezent propunerea legislativa anuleaza toate garantiile, inclusiv cea a statului.

La randul sau, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a apreciat ca aceasta situatie, in care bancile ar da credite fara garantia statului, s-ar traduce printr-un default suveran, adica statul si-ar anula singur garantiile emise. "De aceea, BNR considera ca unul dintre primele modificari ale actualei propuneri legislativeeste exceptarea explicita a programului Prima Casa", a declarat Bogdan Olteanu.

Viceguvernatorul a mai declarat ca daca darea in plata isi propune sa ii ajute pe cei in nevoie, ar fi util sa se defineasca, in legislatie, cine sunt persoanele in nevoie si a afirmat ca BNR va putea da propuneri si in acest sens, daca va fi nevoie. Totodata, Bogdan Olteanu a apreciat ca inlocuirea termenului de "persoana fizica" cu cel de "consumator" este un pas inainte si ca definirea exacta a beneficiarilor darii in plata este extrem de importanta.

Comisia de buget a Senatului ar fi trebuit sa discute marti cererea de reexaminare a legii privind darea in plata a imobilelor ipotecate, trimisa de presedintele Klaus Iohannis Parlamentului pe 18 decembrie, insa insa discutiile au fost amanate, deputatul PNL Daniel Zamfir, initiatorul proiectului, motivand ca decizia de amanare a fost luata din cauza unor tergiversari pe care le-ar incerca bancile.

Forma trimisa la promulgare de Parlament a fost criticata si de guvernatorul BNR Mugur Isarescu care declara, la inceputul lunii ianuarie, ca senatorii si deputatii trebuie sa aiba in vedere, la reexaminarea legii darii in plata, recomandarile primite, inclusiv de la Banca Centrala Europeana, astfel incat legea sa ii protejeze pe cei care au credite pentru locuinte si nu alte persoane.

Potrivit legii, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate in favoarea creditorului, in situatia in care executarea obligatiilor asumate prin contractul de credit a fost garantata cu doua sau mai multe bunuri. Initiatorul legii, deputatul Daniel Zamfir, a adus cinci amendamente proiectului in urma retrimiterii in Parlament de catre presedinte.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri