Fondului Proprietatea s-ar putea lista in mai 2007 daca ordonanta de urgenta prin care va fi modificata forma de organizare a Fondul va fi aprobata in octombrie iar compania de gestionare a activelor va fi selectata pana in aprilie 2007, potrivit presedintelui Fondului
"Fondul Proprietatea poate fi un element pozitiv pentru piata de capital sau poate fi un element negativ. Pana acum nu ne-a demonstrat decat o oarecare balba si lipsa de coerenta in tot ceea ce face, inclusiv prin amanarea listarii la BVB ", a declarat citat de NewsIn, deputatul Gratiela Iordache, vicepresedintele Comisiei de buget, finante, banci si presedintele Comisiei piata de capital din Parlament.

Initial Fondul Proprietatea trebuia sa se listeze la Bursa de Valori Bucuresti pana in luna octombrie 2006 si ulterior sa faca demersuri pentru listarea in paralel pe una dintre marile piete bursiere externe, potrivit declaratiilor anterioare ale conducerii Fondului. "Problema noastra este ordonanta de urgenta pe care o asteptam pentru eficientizarea activitatii fondului si daca aceasta a intarziat nu este vina Fondului Proprietatea. Balbele pentru care am fost criticati, inclusiv intarzierea listarii la Bursa in acest an, se datoreaza in totalitate acestui impediment", a declarat la randul sau presedintele Fondului, Alexandru Paunescu.

Ordonanta de urgenta care modifica legea de functionare a fondului se afla de peste doua luni in stadiul de avizare de catre ministere, ultimele care mai trebuie sa semneze fiind Ministerul Finantelor si Ministerul Justitiei. "Speram ca ordonanta sa fie avizata luna aceasta si sa intre pe ordinea de zi a Guvernului la inceputul lunii octombrie", a mai declarat Paunescu.

Daca ordonanta de urgenta prin care se vor modifica forma de organizare si portofoliul Fondului Proprietatea va fi aprobata in octombrie, primul pas pe care il vom face va fi selectarea unui evaluator, spune Paunescu. "Va trebui sa facem o evaluare a capitalului social si a activelor necesare listarii la Bursa de Valori Bucuresti si pentru semnarea contractului de administrare cu viitorul manager de fond", a explicat Paunescu. Legea actuala de functionare a fondului nu prevede o metoda de determinare a capitalului social al fondului si nu stabileste nici momentul de la care se aplica procentul pe care il detine fondul la cele 114 societati comerciale din portofoliu.

Ulterior, Fondul va face demersurile pentru autorizarea de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, ca societate de investitii de tip inchis, in categoria Altor Organisme de Plasament Colectiv (AOPC). "Selectionarea companiei de administrare a activelor fondului, din randul celor 31 de societati internationale de prestigiu care au depus scrisori de intentie se va incheia cel mai probabil in martie-aprilie 2007", a declarat presedintele Fondului.

Potrivit acestuia, "interesul societatilor internationale pentru preluarea in administrare a Fondului Proprietatea este imens pentru ca este o oportunitate de patrundere pe piata romaneasca si in Europa Centrala". "Un calendar aproximativ arata ca listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti nu poate avea loc mai devreme de luna mai 2007", a adaugat Paunescu.

"Actiunile Fondului Proprietatea vor fi tranzactionate la Bursa in sectorul special destinat Organismelor de Plasament Colectiv", a dcelarat Narcisa Fatu, avocat la Bostina si Asociatii. "Fondul Proprietatea indeplineste conditiile de fond pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti, conform noului Cod Bursier care a intrat astazi in vigoare, dar ne putem impiedica in procedurile de listare de unele formalisme care sa intarzie acest proces", considera Narcisa Fatu. Un exemplu in acest sens este prospectul de emisiune necesar pentru admiterea la Bursa, care nu poate fi realizat in cazul Fondului Proprietatea, care nu s-a constituit ca o societate de tip inchis, ci din pachetele de actiuni la societati cu capital de stat care au fost transferate in portofoliul fondului.

"Va trebui sa existe un document de prezentare a Fondului Proprietatea, in locul Prospectului de Emisiune, pentru admiterea la listare pentru ca acest document este vital protectiei cumparatorilor", a declarat Septimiu Stoica, presedintele BVB. Totodata, Fondul va trebui sa respecte criteriile si regulile de transparenta care se cer societatilor listate la Bursa, a adaugat Stoica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri