Cursul pentru euro anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut luni cu 2,5 bani, la 4,4763 lei/euro, si a coborat astfel pentru prima data in acest an sub pragul de 4,5 lei/euro, peste care s-a mentinut de la mijlocul lunii decembrie.

Referinta BNR a urcat peste 4,5 lei/euro pe 10 decembrie, la 4,5025 lei/euro, iar ulterior a mai coborat sub acest nivel doar pe 18 decembrie, cand banca centrala a anuntat un curs de 4,4994 lei/euro, conform Mediafax.

Pentru dolar, BNR a anuntat luni un curs in scadere cu 1,59 bani, la 4,0081 lei/dolar, in timp ce francul elvetian a coborat cu 1,49 bani, la 4,0434 lei/franc.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

"La inceput de an, miscarile au fost mult mai ample pe regiune. Noi nu ne-am dus prea mult in sus, din cauza BNR. Ne-am intors, intrucat pietele financiare (internationale - n.r.) s-au mai calmat. Sub 4,5 lei/euro, miscarea a accelerat", a declarat economistul sef al ING Bank Romania, Ciprian Dascalu.

Cursul va ramane probabil in intervalul de confort al BNR, de aproximativ 4,38 - 4,52 lei/euro, la fel ca in ultimii doi ani, potrivit acestuia.
"Pornind de la datele privind rezervele valutare ale BNR, noi am estimat ca banca centrala a vandut in jur de 500 milioane de euro in ultimele doua luni, iar aglomerarile de volume cand euro/leu s-a aflat mai sus sugereaza ca miscarea ascendenta a fost limitata. Astazi am putea vedea o miscare catre 4,47 lei/euro, dupa ce leul s-a aflat langa 4,48 lei/euro in tranzactiile timpurii", au afirmat economistii ING Bank intr-o nota catre analisti si investitori, publicata in cursul diminetii.

In piata interbancara, euro a deschis aproape de 4,5 lei, insa cursul a coborat ulterior, in contextul in care la tranzactionare au intrat si bancile din piata locala, iar volumele au crescut. Schimburile au fost perfectate in prima parte a zilei intre un maxim de 4,4955 lei/euro si un minim de 4,4744 lei/euro.

Cu aproximativ zece minute inainte de ora 13:00, cand BNR publica referinta, operatiunile din piata interbancara se perfectau la 4,4762 lei/euro.

Sursa foto: jijomathaidesigners / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri