Rasvan Radu, seful UniCredit Bank, a precizat ca, in cazul in care legea darii in plata va fi adoptata in forma actuala, produsele bancare de credit ipotecar ar putea semana mult cu cele din leasing, iar banca pe care o conduce ia in calcul sa aiba paralel in oferta un imprumut cu optiunea de dare in plata si creditul ipotecar clasic de pana acum.

"In cazul in care apare legea darii in plata, toate bancile vor fi nevoite sa scoata un alt produs, asemanator unui produs de leasing imobiliar. Daca iei o finantare pe care oricand poti sa nu o mai platesti si sa o stingi prin returnarea bunului, este exact ca si cum ai lua un activ in leasing. Eu asa inteleg legea. Si o sa vedeti in ce zona se va situa atunci arhitectura noilor produse", a spus Radu cu ocazia prezentarii rezultatelor financiare ale UniCredit Bank pe 2015.

El nu a precizat, insa, daca banca va creste avansul la produsele de tip ipotecar, in cazul in care legea privind darea in plata va trece de Parlament.

In ceea ce priveste programul Prima Casa, seful UniCredit Bank este la fel de pesimist, pentru ca - daca garantia statului dispare - programul va suferi si mai mult la capitolul profitabilitate. De altfel, marjele reduse, impuse prin lege bancilor in cadrul Prima Casa, sunt si motivul pentru care UniCredit Bank nu a fost agresiva pe acest segment.

„Produsul se va apropia mult de leasingul financiar, prin lege, nu pentru ca asa vrea UniCredit Bank" - Rasvan Radu

"Pe zona de credite ipotecare nu am avut o crestere, pentru ca nu am fost insistenti pe progamul Prima Casa. Profitabilitatea este foarte mica pe acest program, asa ca ne-am concentrat pe alte produse, cum ar fi creditele pentru imbunatatiri aduse locuintelor", spune CEO-ul UniCredit Bank.

Impactul darii in plata nu va fi asa mare pe Prima Casa

Seful UniCredit Bank sustine ca, asa cum este facuta legea darii in plata acum, nu exista o componenta de protectie sociala sau una pentru cei inscrisi in programul Prima Casa, ci este o lege care ii favorizeaza pe cei cu credite mai mari, in aceasta zona urmand sa fie impactul cel mai mare daca legea trece.

"Cei care au credite mici nu vor fi asa dispusi sa isi vanda casa si sa stea cu chirie, fiind supusi astfel unei volatilitati a chiriilor, care se va amplifica in urmatorii ani. Estimam si o scadere a valorii de piata a locuintelor pentru ca vor fi multe active scoase la vanzare", concluzioneaza Radu, precizand ca impactul legii privind darea in plata va fi in special asupra celor care au facut investiti imobiliare, au luat credite pentru case de vacanta sau terenuri.

UniCredit Bank are un portofoliu de credite ipotecare si de consum cu ipoteca in valoare de 4 miliarde de euro, reprezentand circa 11% din totalul activelor bancii. In ceea ce priveste solicitarile de credite Prima Casa, Radu a subliniat ca plafonul pe 2015 este epuizat, dar recent Fondul a alocat bancilor plafoane de reintregire, iar UniCredit va mai putea da credite clientilor care asteptau cu dosarele depuse.

Care au fost performantele UniCredit Bank in 2015

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri