Valoarea pietei de fuziuni si achizitii din Romania s-a majorat semnificativ in 2004, pana la o valoare estimata de 1,4 miliarde de dolari, in crestere cu 157% fata de anul 2003, cea mai dinamica evolutie din regiune, se arata intr-un raport al firmei de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC).

Studiul exclude tranzactiile de privatizare, evaluate la 2,9 miliarde de dolari. Romania se afla pe locul sase intre cele noua tari cuprinse in studiu din punctul de vedere al valorii pietei de fuziuni si achizitii, la fel ca in 2003.

Astfel, Romania se situeaza, in functie de numarul achizitiilor si fuziunilor care au avut loc in cursul anului trecut, in urma pietelor mai dezvoltate, cum ar fi Rusia, Cehia, Polonia, Ungaria si Slovacia.
PwC mentioneaza ca 42 de tranzactii in sectorul privat au fost facute publice in 2004, reliefand cresterea activitatii de fuziuni si achizitii fata de 2003 si 2002, cand au fost inregistrate 33, respectiv 30 de tranzactii.

Mai mult, studiul reflecta faptul ca valoarea medie a unei tranzactii - pentru operatiunile ale caror valori au fost facute publice - a crescut la 41 de milioane de dolari, de la numai opt milioane dolari in 2002 si 18 milioane dolari in 2003, ca urmare a cresterii capitalizarii companiilor.

Contributia investitorilor straini la activitatea de fuziuni si achizitii a fost destul de ridicata in 2004 fata de 2003. Investitorii straini au realizat 76% din totalul tranzactiilor, ceea ce arata ca si firmele romanesti prefera parteneri strategici cu potential financiar superior firmelor locale, care ii pot ajuta sa faca fata competitiei din ce in ce mai mari a produselor vestice.
Potrivit PwC, Austria conduce in topul investitorilor, cu sapte tranzactii, urmata de SUA cu cinci tranzactii si Germania cu patru.

Austria se situeaza pe prima pozitie si din punctul de vedere al valorii tranzactiilor, cu aproximativ 433 milioane dolari, cei mai mari investitori fiind Kronospan, Immofinanz, Meinl European Land si Lasselsberger, urmata de Canada cu 300 milioane de dolari (prin tranzactia de crestere a numarului de actiuni detinute de TIW la Mobifon) si Ungaria cu 117 milioane de dolari (prin achizitiile facute de OTP Bank si MOL).

Cel mai activ sector din punctul de vedere al numarului de tranzactii incheiate a fost industria prelucratoare, la fel ca in 2003. Pe locul doi s-a situat sectorul telecomunicatiilor, cu sapte tranzactii, urcand o pozitie in top. Acest sector nu numai ca este unul dintre cele mai dinamice ale economiei, dar a si generat un numar mare de tranzactii, datorita procesului de consolidare.
Specialistii PwC arata ca liberalizarea pietei de telecomunicatii, in 2003, a condus la cresterea competitiei si in segmentul telefoniei fixe. Astfel, companiile de telecomunicatii care au evoluat din companii de cablu TV si furnizori de Internet isi consolideaza pozitia pe piata prin fuziuni si achizitii, pentru a-si diversifica serviciile si a castiga o cota pe piata telefoniei fixe. Studiul mai remarca si faptul ca cele 53 de privatizari facute publice in 2004, estimate la 2,9 miliarde euro, reprezinta o suma record pentru Romania.

O mare parte a acestei sume reprezinta investitii straine facute de doar patru investitori, care s-au angajat sa plateasca in jur de 2,7 miliarde dolari pentru cinci mari companii din sectorul de petrol, gaze si electricitate.

"Este de asteptat ca investitorii noi intrati pe piata energiei sa aduca beneficii atat companiilor, cat si mediului competitional", se mai arata in document.
Privatizarile din sectorul energiei au propulsat Romania pe locul trei dupa Polonia si Rusia din punctul de vedere al valorii totale a tranzactiilor, in timp ce in 2003 Romania se situa pe locul cinci.
Exceptand cele patru mari tranzactii, valoarea medie a unei tranzactii in sectorul public a fost de doar patru milioane de dolari. Aceasta valoare, care reprezinta doar pretul platit pe actiuni, nu indica insa adevarata valoare a tranzactiilor, care cuprinde in plus, de multe ori, si datoriile asumate de noii proprietari.

Potrivit datelor PwC, marea majoritate a privatizarilor a avut loc in industria prelucratoare in timp ce in sectorul energiei au fost cele mai mari tranzactii.
Investitorii straini au fost implicati in doar 11 din cele 53 de privatizari, dar sumele investite de acestia reprezinta 97% din totalul pietei estimate.

Dezvoltarea pietei de fuziuni si achizitii a avut loc pe masura ce tot mai multe companii locale si-au continuat consolidarea pe o piata din ce in ce mai competitiva, iar investitorii straini sunt din ce in ce mai atrasi de piata romanesca, avand in vedere calificarea fortei de munca si costurile reduse cu salariile.

Cele mai active sectoare ale industriei din punctul de vedere al fuziunilor si achizitiilor au fost industria prelucratoare, telecomunicatiile, serviciile financiare si industria alimentara si de bauturi.

Pentru urmatorii doi ani, alte importante privatizari sunt asteptate pentru care procesul de privatizare a fost initiat deja sau va incepe in 2005, cum ar fi societatile de distributie a energiei electrice si complexurile energetice, in sectorul energiei, Banca Comerciala Romana si CEC, in sectorul bancar, dar si Societatea Nationala de Radiocomunicatii si Postelecom, in sectorul telecomunicatiilor.

PwC apreciaza ca fluxurile straine de capital vor continua sa creasca, prin fuziuni si achizitii, datorita faptului ca Romania reprezinta o locatie buna pentru mutarea unitatilor de productie a companiilor din Uniunea Europeana, prin prisma costurilor scazute cu salariile si a riscului economic si politic scazut.

Procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana va continua sa modeleze, in urmatorii doi ani, mediul economic romanesc, ceea ce va duce la cresterea concurentei, si, inevitabil, la o consolidare a pietei prin fuziuni si achizitii.

PricewaterhouseCoopers este o companie internationala care ofera servicii de certificare specializata, consultanta fiscala si de afaceri pentru diverse ramuri industriale.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri