Fitch a confimat ratingul \"A\" atribuit bancii austriece Erste Bank pe termen lung, \"F1\" pe termen scurt, \"B/C\" individual si \"1\" suport si pastreaza o perspectiva stabila, a anuntat un comunicat al agentiei de rating.
Calificativele pe termen lung, pe termen scurt si individual reflecta profitabilitatea sustenabila a bancii Erste si a segmentului de retail francizat in Austria si in cateva tari din Europa Centrala. Ele reflecta, de asemenea, capitalizarea si expunerea la economiile imature din Europa Centrala, care nu au trecut inca prin socuri care sa reflecte puterea lor de recuperare.

Perspectiva stabila reflecta increderea celor de la Fitch ca Erste Bank va reusi sa integreze cu succes Banca Comerciala Romana (BCR), care are un calificativ de "BBB-", si sa isi mentina un nivel adecvat de capitalizare pentru calificativul sau actual. O imbunatatire a profitabilitatii pe piata austriaca si a calitatii activelor din creditele interne ar putea sa sustina imbunatatirea calificativului. Totusi, aceasta ramane o provocare, ca urmare a dificultatilor pietei bancare.

"Performanta Erste Bank beneficiaza de pe urma profitabilitatii stabile a subsidiarelor sale mari din Europa Centrala. Operatiunile din aceasta zona genereaza aproape jumatate din profitul inainte de impozitare al grupului, iar Fitch considera ca fiind substantiala sporirea veniturilor aditionale prin cresterea volumului si prin vanzarea de produse mai sofisticate, pe baza de taxe", a spus analistul Fitch's in domeniul institutiilor financiare Michael Steinbarth.

El a mai spus ca "achizitionarea pachetului de 62% din actiunile BCR adauga o crestere majora a pietei si intareste francizele regionale ale Erste Bank". Pretul ridicat de cumparare a BCR reflecta numarul scazut de oportunitati de investitii care au mai ramas in regiune, precum si pozitia de lider a BCR pe piata din Romania.

Finalizarea procesului va continua imediat dupa decizia Curtii Constitutionale, care este de asteptat sa fie favorabila, pentru ca toate celelalte conditii necesare pentru privatizarea BCR au fost indeplinite, a aratat Erste Bank intr-un comunicat remis miercuri. "in conditiile in care termenul limita pentru finalizarea privatizarii expira pe 21 septembrie 2006, o prelungire a acestui termen cu o perioada de 30 de zile este tehnic necesara", a mentionat comunicatul bancii austriece.

Desi procesul dureaza mai mult decat era de asteptat, "Erste Bank a dovedit in trecut capacitatea de integrare a noilor achizitii", a aratat ultimul raport Fitch. "Fitch se asteapta ca banca sa reproduca modelul de business in BCR si sa integreze in strategia de retail a acesteia experienta grupului Erste Bank", se arata in raportul agentiei de rating.

Pentru a finanta achizitia BCR, Erste Bank a atras in acest an 2,7 miliarde euro printr-o emisiune de actiuni. Analistii de la Fitch vad dintr-o perspectiva pozitiva planul managementului bancii austriece si se asteapta ca puterea financiara a Erste Bank sa creasca in urmatorii ani.

Pe masura ce economiile din Europa Centrala se dezvolta, tendinta de risc a bancilor scade ca urmare a cresterii economiilor. Odata cu intrarea in UE, Fitch se asteapta ca aceste economii sa incerce uniformizarea cu economiile mai mature din UE, reducand volatilitatea in unele cazuri. Cu toate acestea, cresterea rapida a imprumuturilor ar putea creste riscurile, dat fiind faptul ca multe din aceste piete raman, in mare parte, nematurizate, au subliniat analistii Fitch.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri