Horia Manda, seful Axxess Capital, sustine ca, din perspectiva de investitor in doua banci - Nextebank si Banca Carpatica - nu va fi prea mult afectat de legea privind darea in plata, insa avertizeaza ca "legea trebuie sa fie echilibrata", pentru ca altfel impactul poate fi extrem de negativ la nivelul economiei, avand in vedere ca sectorul constructiilor are un puternic efect de multiplicare in economie.

Senatorii au adoptat, luni, cu unanimitate de voturi, legea darii in plata, Prima Casa fiind in continuare prevazuta in textul legii, in timp ce propunerea BNR de plafonare a fost acceptata, cu un prag de 150.000 de euro. In acest context, bancile ar putea scoate din oferta creditele Prima Casa, unde avansul este plafonat prin lege la 5%, dupa ce in cazul creditelor ipotecare clasice unele banci au inceput sa creasca deja avansul pana la 30-40%, pentru a compensa riscurile generate de lege, desi Camera Deputatilor este forul decizional.

"Darea in plata nu o sa ne afecteze foarte mult. Nextebank are o anumita expunere in acest segment, dar mica, si nici Banca Carpatica nu a avut o activitate prea mare in sectorul creditului ipotecar. In plus, nu este parte a strategiei noastre sa devenim un jucator important in aceast sector, insa, ma astept la efecte in piata si, in acest context, vom urma trendul pietei si vom defini probabil anumite restrictii cand vorbim despre valoarea creditului sau a avansului", a spus Horia Manda, intr-un interviu acordat WALL-STREET.RO.

Sper ca in ultima clipa acesti domni politicieni sa inteleaga ca impactul acestor decizii poate fi extrem de negativ la nivelul economiei, chiar daca vor rezolva problema catorva zeci de mii de cetateni, care in mod legitim vor sa gaseasca o solutie pentru ca sunt in imposibilitatea de a mai plati.

Managerul Axxess Capital atrage atentia ca "legea trebuie sa fie echilibrata", pentru ca altfel poate sa distruga perspectivele de crestere ale economiei. Constructiile au un factor de multiplicare semnificativ in economie. In plus, din experienta tarilor dezvoltate, constructiile fara creditare nu se pot dezvolta.

"Eu cred ca o astfel de abordare este legata de ciclul electoral. Vrem sa urmam o alta cale? Putem sa o facem, dar costurile vor fi enorme si pe termen lung", subliniaza Manda.

Deficitul de incredere dintre banci si clienti

Manda apreciaza ca acest deficit de incredere intre banci si clienti, care s-a accentuat in ultima perioada in piata locala, nu este neaparat o problema a Romaniei, existand si in multe tari dezvoltate. Insa, motivele neincredetii pot fi diferite in aceste tari din Occident.

"In multe din aceste tari, bancile au fost salvate de banii publici. Trebuie sa repetam ca acest lucru nu s-a intamplat in Romania, ceea ce probabil publicul larg nu realizeaza. Este clar meritul BNR, pentru ca a dus o politica, chiar daca contestata, destul de retinuta in ceea ce priveste expansiunea creditului, ceea ce a permis in 2008 sectorului bancar sa aiba resursele pentru a face fata crizei fara a se cheltui banii publici. Sigur,am avut nevoie de un acord cu FMI, dar ramane constatarea ca niciun ban public nu a fost cheltuit, iar aceste pierderi din sistem au fost suportate de actionari", afirma Horia Manda.

S-a intiparit conceptia in mintea unor beneficiari ca banii vin de undeva de sus, dintr-o palnie prin care se scurg in conturi, si acesti domni bancheri nu fac decat sa castige. Adevarul este mult mai subtil si trebuie balansat intereseledeponentilor si actionarilor cu ale debitorilor.

Cum se va face banking-ul in era digitala

Seful Axxess Capital considera ca este inca enorm de facut pentru a imbunatati calitatea serviciilor pe care bancile le presteaza populatiei si afacerilor, dar mediul tehnologic va schimba acest lucru. "Multe servicii traditionale se vor schimba in urmatorii ani datorita tehnologiei. Bancile au de infruntat multe provocari post-criza si sunt puse si in fata unor dezvoltari tehnologice, care ofera oportunitati, dar creeaza alte provocari. Vorbim de uberizarea serviciilor financiare, prin care tehnologia pune in legatura potentialii investitori cu utilizatorii acestor finantari. Este un alt aspect care impune bancilor sa se reinventeze in viitorul apropiat", concluzioneaza Manda.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri