UPDATE: Presedintele Comisiei Juridice din Senat, Catalin Boboc, a declarat ca raportul favorabil asupra legii darii in plata a fost inaintat Plenului Senatului si urmeaza a fi supus votului.

Avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre fondatorii proiectului legislativ privind darea in plata, a declarat ca raportul comisiei juridice a Senatului, favorabil legii, a fost retras si ca propunerea legislativa nu va mai fi discutata maine, in plen, ci peste doua saptamani.

"Comisia juridicā a Senatului, pe care eu o conduc, si Comisia economica am dat raport favorabil asupra Legii referitoare la darea in plata a unor imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, ca urmare a cererii de reexaminare transmise de Presedintele Romaniei. Acest raport favorabil a fost inaintat Plenului Senatului unde urmeaza sa fie supus votului. Noi, liberalii, ne-am pronuntat favorabil asupra acestei legi. Singura posibilitate ca acest raport sa se intoarca la comisiile de specialitate ar fi ca Plenul Senatului sa hotarasca in acest sens", a scris Boboc, intr-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

Postarea presedintelui Comisiei Juridice a Senatului a avut loc ca reactie la acuzatiile avocatului Gheorghe Piperea, initiatorul proiectului legislativ, care a declarat ca raportul a fost retras, iar acest lucru nu s-ar fi putut intampla fara acordul presedintelui.

"Raportul comisiei juridice a Senatului, favorabil legii darii in plata, a fost retras. Nu se mai discuta maine in plen. Se reia discutia in comisii peste doua saptamini. Cel care, acum citeva minute, a facut public acest anunt, la Radio Romania Actualitati, este un anume senator Bota, de la PSD”, a scris avocatul pe pagina personala de Facebook.

De asemenea, avocatul acuza Banca Nationala a Romaniei de un lobby intens impotriva adoptarii acestei legi: „Dar raportul nu putea fi retras fara acceptul presedintelui comisiei juridice, dl Boboc, PNL. Deci "treaba" este transpartinica. Lobby-ul intens al BNR a lovit unde trebuie. Din acest moment cred ca putem pune cruce legii darii in plata, asa cum am construit-o eu si cum a promovat-o intens dl Zamfir. A fost un vis frumos” ”, mai spune acesta.

Proiectul legii darii in plata fusese votat miercuri de senatorii din comisiile pe fond reunite, Juridica si Economica, in varianta propusa de deputatul PNL Daniel Zamfir, fiind respinse propunerile BNR si ale bancherilor. Legea urma sa ajunga la vot in plenul Senatului, apoi in Camera Deputatilor, unde ar fi trebuit sa treaca doar prin Comisia Juridica, care este comisie de raport, potrivit lui Zamfir, apoi ar fi urmat votul final in plenul Camerei.

„In final, am sa spun ca, in ipoteza in care se va respinge legea sau ea va fi facuta asa cum vrea BNR, fara vlaga, fara aplicabilitate la cazurile de contracte in derulare esentialmente dezechilibrate, lumea va tine minte sistemul bancar ca pe un stapin de sclavi si nu ca pe un partener de afaceri si, mai ales, va tine minte BNR nu ca pe o autoritate a Statului roman, ci ca pe un vataf al acestor stapini de sclavi, ca pe un avocat din oficiu al lor, care a trecut si peste regulile democratiei pentru a-si sustine angajatorii. Razboiul acesta, in care BNR s-a bagat singura, a fost pierdut deja. Si nu de consumatori, ci de aceste entitati care, pe ne-merit, se numesc banci. In timp ce opozantii legii darii in plata au vazut si vad in consumatori niste sclavi care nu pot fi lasati sa se bucure de libertate, eu am vazut in acesti consumatori, saraci sau bogati, tineri sau trecuti de virsta la care pot sa isi reia viata de la capat, niste oameni istoviti, si am vrut sa le ofer o fintina in care sa isi ostoiasca setea”, a scris Piperea, pe pagina de Facebook.

Potrivit legii, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate in favoarea creditorului, in situatia in care executarea obligatiilor asumate prin contractul de credit a fost garantata cu doua sau mai multe bunuri. Initiatorul legii, deputatul Daniel Zamfir, a adus cinci amendamente proiectului in urma retrimiterii in Parlament de catre presedinte.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri