Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) poate deschide dosare de dauna pentru politele emise de Astra Asigurari doar pentru evenimentele produse pana vineri, 4 martie, urmand ca lichidatorul judiciar, KPMG Restructuring SPRL, sa se ocupe dupa aceasta data de indrumarea solicitantilor.

"Fondul de Garantare a Asiguratilor(FGA) informeaza potentialii creditori de asigurari ai companiei de Asigurare Reasigurare Astra SA asupra faptului ca, pentru evenimente produse aferente politelor de asigurare ale societatii Astra, dupa data de 4 martie 2016, FGA nu mai poate proceda la deschiderea dosarelor de dauna, respectiv la constatarea tehnica a avariilor", se arata intr-un comunicat al FGA, conform Mediafax.

Ulteiror, Fondul va putea primi cereri de deschidere a dosarelor de dauna doar pentru evenimente asigurate produse intre data inchiderii procedurii de redresare financiara a societatii Astra si data de 3 martie 2016, inclusiv, termen la care se implinesc 90 de zile de la data pronuntarii hotararii instantei de judecata privind deschiderea procedurii falimentului.

Pentru evenimente produse dupa aceasta data, potentialii creditori de asigurari ai Astra se pot adresa lichidatorului judiciar al Astra, KPMG Restructuring SPRL, pentru a fi indrumati cu privire la demersurile pe care trebuie sa le faca.

FGA primeste in continuare cereri de plata din partea potentialilor creditori de asigurari ai Astra, pentru incasarea de la Fond a indemnizatiilor/despagubirilor cuvenite.

Citeste si:
Deficit URIAS la Carpatica: asiguratorul avea nevoie de 900 MIL. lei
Carpatica Asig avea nevoie de...

"In acest sens, precizam ca cererile de plata se pot depune la FGA, pana la expirarea unui termen de 90 de zile, calculat de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de faliment impotriva Astrei. In acest moment, hotararea judecatoreasca nu a ramas definitiva, pe rolul Curtii de Apel Bucuresti fiind in curs de solutionare apelurile declarate impotriva acestei hotarari", se mentioneaza in comunicat.

Fondul de garantare este in drept sa efectueze plati din disponibilitatile sale catre creditorii de asigurari doar dupa ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii falimentului, doar catre pagubitii care au depus cereri de plata si care au dosarele complete. Plata despagubirilor se va face in limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor.

Astra s-a aflat in proces de redresare financiara din februarie 2014, avand ca administrator special KPMG Advisory. La momentul anuntului ASF ca va cere falimentul Astra, la finele lunii august 2015, compania avea 1,8 milioane de asigurati, cu 2,5 milioane de polite valabile.

The Nova Group Investments Romania detine o participatie de 72,71% la Astra, iar Epsilon Estate Provider 26,27%. Cele doua companii sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Citeste si:
Va intra Carpatica Asig in faliment? La ce se asteapta ASF
Carpatica Asig, in faliment?...

Compania KPMG Restructuring a fost numita pe 3 decembrie ca lichidator judiciar provizoriu de catre Tribunalul Bucuresti, care a admis cererea Autoritatii de Supraveghere Financiara de deschidere a procedurii falimentului pentru Astra.

Sursa foto: Garry L./ Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Misu Negritoiu a fost audiat ca martor la DNA, in dosarul Carpatica