Amendamentul cerut de BNR fusese respins in comisiile de specialitate. Prezent la dezbaterile generale din Senat, Enache Jiru, secretar de stat in cadrul Ministerului Finantelor, a cerut scoaterea programului Prima Casa din aceasta lege. El a mai spus ca promovarea legii in forma propusa, fara amendamentele BNR si ale MFP, ar genera potentiale riscuri, printre care un impact direct asupra bugetului de stat din cauza unei perceptii din partea mediului investitional si al agentiilor de rating, scrie Mediafax.

Bancile ar putea scoate din oferta creditele Prima Casa, unde avansul este plafonat prin lege la 5%, la fel cum in cazul creditelor ipotecare clasice unele banci au inceput sa creasca avansul pana la 30-40%, pentru a compensa riscul introdus de lege.

La randul sau, initiatorul legii, deputatul liberal Daniel Zamfir, a respins ipoteza sustinuta de oficialul de la Finante.

"Scopul nostru a fost sa scoatem o legea dreapta, nici de stanga, nici de dreapta, o lege care sa fie cat mai repede aplicabila, pentru ca oamenii sunt disperati ca bancile ii scot afara din casa. Aceasta lege nu e impotriva sistemului bancar, ci a fost gandita sa aduca echilibru in raportul dintre banci si clienti si care sa-i protejeze pe acestia din urma impotriva abuzurilor bancilor", a declarat Daniel Zamfir.

Citeste si:

El a mai spus ca riscul trebuie impartit intre clienti si banca.

"Daca clientul isi asuma riscul dobanzii si al fluctuatiei de curs, banca trebuie sa-si asume riscul ipotecii", a adaugat deputatul liberal. El a respins teoria potrivit careia casele cumparate prin programul Prima Casa ar trebui sa fie scoase de sub prevederile acestei legi, precizand ca si clientii acestui program trebuie protejati. Rezultatul votului la amendament a fost 95 "impotriva", 7 "pentru" si 6 abtineri.

Senatorii au admis in plen un amendament respins in comisiile de specialitate, care prevedea un plafon maxim de 150.000 de euro pentru casele cu destinatie de locuinta care sa intre sub incidenta legii. Decizia a fost luata cu 63 de voturi "pentru", 5 abtineri si 43 de voturi "impotriva".

Dezbaterile la cererea presedintelui de reexaminare a acestei legi continua in Senat, in calitate de prima camera sesizata.

Sursa foto: Pixabay